Pre Alison Hubbardovú to znamenalo riešenie dlhoročného zvyku. "Na vysokej škole som pracovala v obchode s zmrzlinou, každý deň som ju dostala zadarmo a využívala som to," dodáva s tým, že aj o niekoľko rokov neskôr si na nej naďalej pochutnávala. Tým, že identifikovala hlavný zdroj cukru, mohla lepšie začať s jeho znížením. Neurovedkyňa Avena preto odporúča, aby ste začali riešiť potraviny, po ktorých túžite najviac. Takže ak sú vašou slabosťou zákusky, skúste najskôr obmedziť tieto druhy dezertov.Pixabay
StoryEditor

Vianočných desatoro: ako zvládnuť vianočné prejedanie a nepribrať

24.12.2019, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Vianočné sviatky sú stále spojované s nadmernou konzumáciou všetkých možných dobrôt. Sme obkľúčení jedlom a pitím zo všetkých strán. Ako takému toxickému prostrediu čeliť?

1.

Uvedomte si, že vianočné sviatky nie sú len o jedle a užívajte si naplno stretnutia s rodinou, priateľmi a nespájajte všetko nutne s jedlom.

 

2.

Ukorigujte svoje vianočné myšlienky typu: teraz si doprajem! Začnem chudnúť až od Nového roka. Skúste udržať celoročný postoj: všetko s mierou.

 

3.

Nesúťažte v množstve napečených koláčov, vyberte si pár najobľúbenejších druhov, upečte len primerané množstvo. Dojedanie sladkostí ešte mesiac po Vianociach už bude len z povinnosti.

 

4.

Nemajte vianočné dobroty stále na očiach, čím väčšiu prekážku k dosiahnutiu cukroviniek musíte prekonať, tým menej ich zjete.

 

5.

Nezabúdajte na pohyb. Po rodinnej prechádzke si vychutnáte ležanie pred televízorom ďaleko viac než keby ste tam ležali celý deň.

 

6.

Uvedomte si, že pôžitok z jedla nerastie s jeho množstvom. Po prechádzke si môžete bez výčitiek pochutnať na svojom obľúbenom kúsku koláčika, nie je však nutné ich zjesť veľké množstvo. Na treťom, piatom či desiatom kúsku si už určite nepochutnáte toľko ako na tom prvom.

 

7.

Sladkosti (alebo akékoľvek iné jedlo) si vedome pomaly vychutnávajte, uvidíte, že vám bude stačiť menej kúskov, než keď ich bezmyšlienkovite hltáte pri sledovaní televízie.

 

8.

Na návšteve nemusíte zjesť všetko, čo vám hostiteľ ponúkne, naučte sa asertívne odmietať.

 

9.

Skúste pripraviť odľahčený variant pohostenia (napríklad v podobe zeleninových jednohubiek či ovocia), uvidíte, že to po niekoľkodennom prejedaní väčšina hostí ocení.

 

10.

Pokiaľ máte radi novoročné predsavzatia, naplánujte si len malú zmenu vo vašich návykoch, u ktorých je pravdepodobnosť, že sa vám podarí ju dlhodobo dodržať. Nesnažte sa byť od Nového roka úplne iní, také predsavzatia väčšinou nemávajú dlhé trvanie.

 

 

Ing. Hana Pávková Málková, STOB, diastyl.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:40