Fakt: Zatiaľ čo stres a neplodnosť môžu byť spojené, stres nespôsobuje neplodnosť alebo zlyhanie liečby. Metaanalýza 14 štúdií s 3 583 ženami podstupujúcimi liečbu plodnosti zistila, že emočný strach pred liečbou nesúvisel s výsledkami. Výskum, ktorý ukazuje vzťah medzi stresom a neplodnosťou, zvyčajne nezohľadňuje nepriame účinky stresu, ako je užívanie alkoholu, zvýšené fajčenie, častý pohlavný styk a vyradenie liečby. Celkový obraz ďalej komplikujú štúdie o tom, že účasť na psychologickom poradenstve môže zvýšiť mieru tehotenstva. „Iné štúdie však zistili, že tieto účinky sa vyskytujú iba pri pároch, ktoré nedostávajú lekárske ošetrenie. Kým konverzácia môže pomôcť párom znížiť stres a účinnejšie sa vyrovnať s neistotou neplodnosti, páry by nemali očakávať, že poradenstvo zvýši šance na tehotenstvo,“ vysvetľuje profesor Brennan Peterson z Chapman University v Kalifornii.Pixabay
StoryEditor

Minulý rok lekári zistili duševnú poruchu u viac ako 70-tisíc pacientov

10.12.2019, 17:00
Autor:
TASRTASR
V roku 2018 pribudlo v psychiatrických ambulanciách vyše 70.000 ľudí, ktorým bola prvýkrát zistená duševná porucha. Najčastejšími dôvodmi ambulantnej liečby boli afektívne poruchy, ktoré sa vyskytli u 120.201 ľudí.

Celkovo minulý rok v psychiatrických ambulanciách vyšetrili 383.888 pacientov s diagnostikovanou psychickou poruchou. Vyplýva to z najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

„Z hľadiska pohlavia prevládali ženy počtom 221.490 oproti vyšetreným mužom, ktorých bolo 162.398. Prvýkrát v živote bola duševná porucha zistená 70.376 pacientom,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

  • Najčastejšími dôvodmi ambulantnej liečby boli afektívne poruchy, ktoré sa vyskytli u 120.201 ľudí.
  • Nasledovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy, teda poruchy, ktoré sa telesnými ťažkosťami podobajú organickému ochoreniu, avšak nemožno pre ne nájsť žiadne organické príčiny. Vyskytli sa u 97.365 vyšetrených osôb.
  • Organické duševné choroby vrátane symptomatických sa prejavili u 71.146 pacientov.

Pri všetkých troch skupinách diagnóz dominovali ženy. „Prevaha mužov bola zrejmá predovšetkým pri poruchách psychiky a správania zapríčinených užívaním psychoaktívnych látok. Tiež pri poruchách psychického vývinu,“ dodal Blaškovitš.

Indikátory násilia

Zo 768 osôb vyšetrených s podozrením na ohrozenie násilím zistili fyzické indikátory násilia u 65 ľudí, psychické indikátory u 633 ľudí a oba súčasne u 70 ľudí.

Najviac pacientov s psychickou poruchou evidovali ambulancie v Banskobystrickom kraji a najviac novodiagnostikovaných pacientov bolo v Žilinskom kraji.

Na psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení v roku 2018 pre duševné poruchy a poruchy správania zaznamenali 43.971 hospitalizácií. Prvýkrát v živote bolo prijatých 15.130 pacientov.

Porucha psychiky zapríčinená alkoholom

Najviac, 26,4 percenta hospitalizácií si vyžiadala porucha psychiky a správania zapríčinená užitím alkoholu. Medzi týmito hospitalizáciami výrazne prevažovali muži. Ženy boli najčastejšie hospitalizované s diagnózou afektívnej poruchy, pričom oproti mužom s touto diagnózou ich bol takmer dvojnásobok.

Afektívne poruchy zapríčinili 14,3 percenta zo všetkých psychiatrických hospitalizácií. Najviac hospitalizovaných pacientov bolo z Košického kraja a najmenej z Trnavského kraja.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 07:39