Dreamstime
StoryEditor

Osýpky stále trápia susedné štáty, môžu sa vrátiť aj na Slovensko

13.11.2019, 19:26
Autor:
(dia)(dia)
Osýpky trápia susedné štáty, najmä Českú republiku, Poľsko, Rakúsko a Ukrajinu. Na Slovensku boli naposledy zaznamenané v auguste v okrese Sobrance.

Epidemiologickú situáciu u nás aj v okolitých krajinách neustále sleduje Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady verejného zdravotníctva.

,,Pri zvýšenom pohybe osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike preto nemožno vylúčiť zavlečenie osýpok na naše územie,“ upozorňuje úrad hlavného hygienika.

Príkladom ich dovlečenia na Slovensko sú epidémie osýpok v roku 2018 a 2019 na východe. Osýpky sa začali šíriť začiatkom mája 2018 v okrese Michalovce s tým, že pôvodne išlo o tri importované prípady.



Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Rýchlo sa šíria vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosolom vznikajúcim pri kašlaní a kýchaní. Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek. Prakticky každý bez imunity proti osýpkam po kontakte s chorým ochorie.

„Vzhľadom na to, že osýpky sú vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, jedinou špecifickou prevenciou proti ním je očkovanie v rámci pravidelného povinného očkovania,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Kľúčové je predovšetkým očkovanie u malých detí

U nich totiž  môže očkovanie zabrániť vzniku závažných komplikácií tohto ochorenia, ako je zápal pľúc alebo zápal mozgu, pričom v prípade prekonania ochorenia je tu riziko trvalých zdravotných následkov.

Hlavný hygienik SR rovnako dáva do pozornosti informáciu, že každá osoba cestujúca do oblasti postihnutej osýpkami, ktorá nie je kompletne očkovaná dvoma dávkami očkovacej látky proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie. Očkovací status proti osýpkam si môžu ľudia preveriť u svojho všeobecného lekára v zdravotnej dokumentácii.

 

Výskyt osýpok v SR a susediacich štátoch v roku 2019


Slovenská republika:

334 prípadov

Česká republika:

588 prípadov

Poľsko:

1 359 prípadov

Maďarsko:

23 prípadov

Rakúsko:

143 prípadov

Ukrajina:

56 430 prípadov

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 16:45