Dreamstime
StoryEditor

Testovanie sĺz by mohlo diabetikom pomôcť zachrániť zrak

15.10.2019, 09:42
Autor:
(dia)(dia)
Austrálski vedci vyvíjajú test na slzy, ktorý by včas odhalil poškodenie očných nervov, takzvanú periférnu neuropatiu. Ide o vážnu komplikáciu diabetu. Pre liečbu neuropatie je včasný záchyt príznakov zásadný.


Testovanie sĺz by mohlo diabetikom pomôcť zachrániť zrak. Vedci sa snažia vyvinúť metódu, ktorá by včas odhalila poškodenie periférnych nervov, a to odobratím vzorky slzného filmu z oka.


Podľa jednej z autoriek štúdie doktorky Marii Markoulli je v súčasnosti veľmi problematické včasné odhalenie periférnej neuropatie a preto sa výskumný tím snažil celé vyšetrenie značne zjednodušiť.

Do štúdie bolo zapojených približne sto ľudí s diabetom 1 alebo 2 typu, pričom testy ukázali na výrazne zníženú hladinu dvoch rôznych typov bielkovinových molekúl neuropeptidov u osôb s periférnou neuropatiou.

Práve hladiny neuropeptidov by teda mohla byť kľúčovým ukazovateľom možných budúcich problémov so zrakom a následná včasná liečba by im mohla zabrániť.
Zdroj: diabetes.co.uk, diastyl.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 13:17