"Ak ste zatiaľ nedostali chrípku, nie je príliš neskoro. Chrípka nezmizne až do marca, takže pravdepodobne takže nákaza bude možná minimálne ďalší mesiac,“ povedala Taylorová. Podľa nej existuje mylná predstava, že vakcína proti chrípke spôsobí ľuďom chrípku. "To nie je pravda, je to neaktívny vírus," dodala.Pixabay
StoryEditor

Lekárnici: Nie je to naša vina, že nie sú chrípkové vakcíny

11.10.2019, 16:18
Autor:
(dia)(dia)
Kto sa chce zaočkovať aktuálne proti chrípke, má smolu, vakcína nie je. Lekárnici sa však bránia, že to nie je ich vina. Vakcíny objednávajú podľa počtov z minulých rokov.

,,Práve som ohľadom vakcína proti chrípke absolvovala viacero telefonátov s lekárničkami z rôznych častí Bratislavy, je to márne... Majú len pár kusov a to špeciálne pre pacientov s cystickou fibrózou. To chápem, ale právo na ochranu máme aj my ostatní,“ píše na sociálnej siete pani z Bratislavy.

Slovenská lekárnická komora reaguje na nedostatok očkovacích vakcín tvrdením, že objednali dostatok vakcín. ,,Dostatok v zmysle skúseností z predchádzajúcich rokov. To, že takéto množstvo nepokrýva zvýšené požiadavky v niektorých regiónoch je dôsledkom dlhodobej ignorancie potreby očkovania, narastajúcej sile antivakcinačných kampaní a nedostatočnej osvety,“ píše v stanovisku komora.  

Výroba a distribúcia očkovacích látok proti chrípke je podľa komory náročný proces plánovaný mesiace pred samotnou sezónou. ,,Objednávky vakcín realizujú lekárne už v jarných mesiacoch, keď ani zďaleka nie je známe či, v akej výške a akým skupinám pacientov budú vakcíny vôbec hradené z verejného zdravotného poistenia,“ uvádzajú lekárnici s tým, že je potrebné zároveň zdôrazniť, že zaočkovanosť slovenskej populácie je dlhodobo pod európskym a svetovým priemerom.

 

 

,,Pri objednávaní vakcín každá lekáreň vychádza z vlastných skúseností z predchádzajúcich rokov a bohužiaľ musíme konštatovať, že väčšina kolegov má skúsenosti s klesajúcim záujmom a nedostatočnou osvetou o potrebe očkovania proti chrípke,“ vysvetľuje komora.

 Na zlepšení tejto situácie sa Slovenská lekárnická komora bude ochotne podieľať, pokiaľ bude zo strany kompetentných štátnych inštitúcií záujem, pričom považujeme za potrebné v tejto situácii podotknúť, že v mnohých krajinách je samozrejmosťou očkovanie vo verejných lekárňach ako najdostupnejších zdravotníckych zariadeniach.

Chrípka je nákazlivé vírusové ochorenie. Chronickým pacientom, deťom a seniórom môže vážne skomplikovať zdravotný stav. Najvhodnejím obdobím na zaočkovanie proti chrípke je október - november. Trvá približne dva týždne, kým organizmu zareaguje na očkovaciu látku. 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 02:19