V klinickej štúdii s liekmi nazývanými inhibítory mTOR sa zistilo, že posilnili imunitný systém starších ľudí a potenciálne predĺžili ich životnosť. Ďalšou štúdiou je testovanie senolytík, lieky, ktoré eliminujú bunky, ktoré spôsobujú starnutie.pxhere.com
StoryEditor

Pacientom sa zvýšia doplatky za lieky. Upozorňujú pacientske organizácie

10.10.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Pôjde o desiatky, v niektorých prípadoch aj tisícky eur navyše za jedno balenie. Dotkne sa to najmä onkologických, neurologických, psychiatrických či diabetických pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmenu zákona o lieku. Podľa tohto návrhu Asociácia na ochranu práv pacientov spolu s ďalšími pacientskymi organizáciami predpokladajú zvýšenie doplatkov za lieky a to od januára budúceho roka. Niektoré zmeny však cítiť už dnes.

,,V zozname kategorizovaných liekov (preplácaných zdravotnými poisťovňami) je 4 347 liekov a ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že až 62 percent liekov (2704 liekov) zaradí do nových úhradových skupín,“ vysvetľuje asociácia.  

Pacienti sa prestanú liečiť...

Vplyvom tejto revízie sa zvýšil doplatok u tretiny úhradových skupín. Napríklad, už od októbra si pacienti s epilepsiou priplácajú za jedno balenie až do 41 eur, od januára budúceho roka to bude až do 65 eur za balenie. Oveľa horšie sú na tom pacienti so sklerózou multiplex. Tým hrozí, že si za jedno balenie budú doplácať od 140 do 430 eur.

,,Obávame sa, že sa pacienti prestanú liečiť, pretože nebudú mať na ňu peniaze. Liečba sa tak stane nedostupnou pre mnohých. Ak sa pacient s ktoroukoľvek diagnózou prestane liečiť, spoločnosť neušetrí, náklady na jeho liečbu, sa potom len zvýšia ďaleko viac,“ povedala Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

 

 

Skleróza multiplex je špecifické ochorenie, liečba je jedinečná pre každého jedného človeka. ,,Trvá pomerne dlho, kým sa pacient nastaví na liečbu, ale vďaka liekom sa nám podstatne zlepšuje kvalita života. Ja si neviem predstaviť, ako sa budú liečiť pacienti s invalidnými dôchodkami, ak si budú musieť doplácať len tú najnižšiu hranicu 140 eur mesačne. Je to nepredstaviteľná suma,“ vysvetľuje Jaroslava Valčeková, predsedníčka občianskeho združenia Nádej, ktoré združuje pacientov so sklerózou multiplex.

 

Pre pacientov s leukémiou budú doplatky cez dvetisíc eur

Aj Eva Dzurjaníková z Ligy za duševné zdravie si myslí, že klesne počet liečených pacientov. ,,Bude to mať celospoločenský dopad. Napríklad pri psychiatrických ochoreniach to bude mať vplyv na zhoršenie kriminality či rozpad rodín. Zvyšovať doplatky za lieky, nie je to cesta ako pacientom pomáhať,“ dodala.

 Pri liekoch na rakovinu sa doplatky budú šplhať o tisícky eur. ,,Pre pacientov s leukémiou vyjdú cez dvetisíc eur, s tumorom mozgu 200 eur, s mnohopočetným myelómom 1200 euro,“ vypočítava Jana Pifflová Špánková, z občianského združenia NIE Rakovine.

Pre vyhliadky onkologických pacientov je to podľa nej najvážnejšia situácia, aká tu kedy bola.

Okrem toho sa zvýšia aj doplatky niektorých inzulínov o 25 eur. Dnes sú bez poplatku. 

,,My sa nebránime rozumným, medicínsky opodstatneným a sociálne dostupným doplatkom. Chápeme výchovný efekt doplatku, ktorý niektorých pacientov upozorní na fakt, že žiaden liek nie je zadarmo a niekto ho proste zaplatiť musí. Sú ale prípady, keď je doplatok neakceptovateľný z medicínskych, ale aj sociálnych dôvodov. Taktiež treba zohľadňovať osobitné dosahy na sociálne skupiny pacientov," zdôraznil Dominik Tomek, viceprezident Asociácie na ochranu práv pacientov.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 23:11