rekondičný pobyt diabetikov z Dia klubu BratislavaDia klub Bratislava
StoryEditor

Rekondičný pobyt v Piešťanoch

18.09.2019, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
V dňoch 17.6.až 23.6.2019 sme v Piešťanoch v hoteli Satelit usporiadali rekondičný pobyt pre 42 diabetikov a ich rodinných príslušníkov. Tento raz sme oslovili viaceré občianske združenia a pridali sa k nám diabetici z Martina, Žarnovice a iných častí Slovenska. 

Nerozdeľovali sme diabetikov podľa ich typov diabetu, práve naopak, snažili sme sa zdôrazniť, že naše ochorenie je variabilné a každý z nás je jedinečný, s iným režimom liečby, stravovaním a výdajom energie.

Napriek tomu máme všetci rovnaký cieľ, a to správnu hodnotu celodennej glykémie. Ako sa dostať k tejto hodnote, sme sa snažili naučiť aj na našom rekondičnom pobyte. Dôležite je správne reagovať na zmeny a vedieť, ako sa dostať čo najbližšie k normálnej hladiny glykémie. Tak ako nás to učil nezabudnuteľný učiteľ na vysokej škole, doc. MUDr. Jozef Michálek CSc., musíme vedieť prečo sme sa dostali k zlej hodnote a adekvátne na túto hodnotu zareagovať.

Je dôležité poznať príčinu zvýšenej hodnoty cukru v krvi (diagnostikovať) a vedieť ako v danej situácii postupovať a znovu sa k zlým hodnotám nevrátiť.

rekondičný pobyt diabetikov v Piešťanoch, meranie glykemie rekondičný pobyt diabetikov v Piešťanoch, meranie glykemie Dia klub Bratislava

Vzdelávanie sme doplnili liečebnými procedúrami

Počas pobytu sme absolvovali edukačné besedy s témou rovnováha pri príjme a výdaji energie, neskôr sme sa zúčastnili prednášky na tému obezita a obličky a na záver pobytu sme mali prednášku pani Mgr. Klaudie Šugrovej MHA. o význame stravovania pri ochorení diabetes mellitus.

Tento program sme spestrili liečebnými procedúrami, ktoré sme mali rozdelené na celý týždeň. Niektorí sme si dopriali pobyt v plaveckom bazéne s rekreačným plávaním, iní zas individuálnu liečbu v kúpeľnom ústave F. E. Scherera (v areáli bývalého  vojenského kúpeľného ústavu v Piešťanoch) alebo aj na kúpalisku Eva na kúpeľnom ostrove. Taktiež sme mali možnosť vydať sa na cyklo výlet po okolí Sĺňavy, kde sa nachádza pekná cyklistická trasa.

   

Tanec ako doplnková pohybová aktivita

Pobyt sme si taktiež vylepšili spoločenskými večermi spojeným s tancom vhodným pre ZŤP pod vedením profesionálnej učiteľky tanca pani Duranovej.

Počas dvoch večerov sme sa naučili ako správne tancovať Waltz, Cha-Cha, Blues a Čardáš. Hoci sa s nás nestali nové tanečné hviezdy, aktívnym pohybom sme prispeli k zlepšeniu nášho zdravia. Tanec bol nenáročný na fyzickú kondíciu (tak ako každý ľahší pohyb), ale skúsenosť bola spojená s príjemným pocitom a spestrením liečebného pobytu.

rekondičný pobyt diabetikov v Piešťanoch, tenec rekondičný pobyt diabetikov v Piešťanoch, tenec Dia klub Bratislava

Počas pobytu nám kuchár z hotela Satelit pripravoval pestrý výber jedál, prispôsobených pre diabetikov, pri ktorých sme si sami mohli prispôsobiť množstvo prílohy s prihliadaním na svoju hmotnosť a predpokladanú fyzickú záťaž.

Rekondičný pobyt diabetikov v Piešťanoch, doré porcie Rekondičný pobyt diabetikov v Piešťanoch, doré porcie Dia klub Bratislava

A práve na tejto myšlienke sa zakladal celý nás pobyt. Na tom, aby sme sa naučili s ochorením žiť plnohodnotný život, mali čo najlepšie výsledky a hlavne vedeli, ako na to. Podľa ohlasu prítomných to bol príjemne strávený pestrý týždeň a je len škoda, že tak rýchlo uplynul. Tešíme sa na budúce stretnutie.

 

Mgr. Ivan Lenorák edukátor diabetu

predseda DIA Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:50