Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Aj dôchodca žijúci v zariadení pre seniorov môže dostávať dôchodok na účet alebo do rúk

07.08.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak poberateľ niektorej z dôchodkových dávok žije v zariadení sociálnych služieb, nemusí súhlasiť so zasielaním jeho dôchodku hromadnou výplatnou listinou príslušnému zariadeniu (v prípade, ak toto zariadenie túto službu má zriadenú) tak, ako im to v týchto zariadeniach väčšinou prezentujú.

,,Podľa zákona o sociálnom poistení má totiž každý dôchodca možnosť vybrať si spôsob poukazovania dôchodku, na účet alebo prostredníctvom pošty v hotovosti. Môže sa rozhodovať sám a nezávisle a ak odmietne výplatu prostredníctvom hromadnej výplatnej listiny do zariadenia, nemôže za to byť nijakým spôsobom znevýhodňovaný," uvádza Sociálna poisťovňa. 

O zmenu môže požiadať tlačivom alebo aj neformálnou písomnou žiadosťou

Žiadosť o poukazovanie dôchodku na účet v banke možno podať prostredníctvom tlačiva, ktoré je na webovej stránke Sociálnej poisťovne, v pobočkách Sociálnej poisťovne i v bankách.

Ak dôchodca nemá možnosť získať toto tlačivo, môže o zmenu požiadať aj neformálnou písomnou žiadosťou Sociálnu poisťovňu. Potrebné však je, aby predložil aj hodnoverný doklad o tom, že je majiteľom účtu, na ktorý dôchodok žiada poukazovať.

Takýmto dokladom môže byť napríklad zmluva o zriadení bankového účtu. O poukazovanie dôchodku na účet v banke môže dôchodca požiadať aj priamo pred zodpovedným zamestnancom Sociálnej poisťovne, ktorý o tom spíše zápisnicu a ktorému dôchodca zároveň odovzdá doklad o tom, že je majiteľom účtu.

Dôchodok môže dostávať aj v hotovosti

V prípade, že dôchodca nemá záujem o poukazovanie dôchodku na účet, má možnosť prostredníctvom tlačiva, neformálnej žiadosti alebo osobnej návštevy v pobočke požiadať Sociálnu poisťovňu o poukazovanie dôchodku v hotovosti prostredníctvom pošty.

Sociálna poisťovňa vykoná zmenu v spôsobe poukazovania dôchodku najneskôr od splátky splatnej v treťom kalendárnom mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, v ktorom jej bola žiadosť o zmenu spôsobu výplaty dôchodku doručená. Dovtedy odporúčame dôchodcom nerušiť si účet v banke.

Ku koncu júna Sociálna poisťovňa vyplácala 984 961 dôchodkov na účty dôchodcov v bankách a 392 954 dôchodkov v hotovosti (poštou). Tento pomer sa už niekoľko rokov zvyšuje v prospech výplaty na bankové účty.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 17:17