RIMBABA, liečivá rastlinapixabay.com
StoryEditor

RIMBABA STARČEKOLISTÁ: liečivá rastlina na kožné problémy

20.06.2019, 18:53
Autor:
(dia)(dia)
Rozmýšľate, čo na jar zasadiť do záhradky? Jedna z okrasných a zároveň užitočných rastlín, ktorá nepotrebuje zvláštnu opateru, je rimbaba s ľudovým názvom králik dalmatínsky. Ďalšie názvy tejto rastliny sú chryzantémovka starčekolistá, česky kopretina starčkolistá (Chrysanthemum cinerariifolium).


Jej pôvodný domov bol v Dalmácii, ako okrasná rastlina a účinný prostriedok proti obťažujúcemu hmyzu sa však rozšírila do celého sveta. Rimbaba je trváca bylina z rodu astrovitých. Pestuje sa vo vápennej, hlinitopiesočnatej pôde v teplej slnečnej polohe so suchším podnebím. Má priamu stonku so striedavými, perovitodielnymi listami a 60 – 100 cm vysoké rozkonárenie.

Zber sa robí dvakrát ročne

Listy sú na rube plstene chlpaté. Na koncoch stoniek rastú úbory zložené z bielych jazykovitých a žltých rúrkovitých kvetov. Kvitne od mája do augusta. Celá rastlina intenzívne vonia, núti do kýchania. Má zvláštny korenistý pach. Zbierame rozvíjajúce sa súkvetia s kúskom stonky. Zber sa robí dvakrát ročne. Materiál sa nechá zvädnúť a potom sa dosuší v sušiarňach pri teplotách do 50 stupňov Celzia. Staršia ako rok je nepožívateľná.

Droga obsahuje účinné látky pyretríny a cineríny, silicu, glykozidy a ďalšie látky

Pyretríny a cineríny sú kontaktné insekticídy, ktoré sa používajú zvonka proti škodlivému hmyzu, ktorý obťažuje ľudí a zvieratá a možno ich použiť aj proti rastlinným škodcom. Je to významná technická droga (vyrába sa z nej prášok proti hmyzu – účinný aj proti všiam a iným cudzopasníkom).

Droga pomáha aj proti larvám červov. Jej význam spočíva v tom, že pri použití vo veľkom neohrozuje životné prostredie, pretože sa nehromadí ani v prírode, ani v tele živočíchov a nie je jedovatá pre človeka ani pre teplokrvné živočíchy. Droga spôsobuje ochrnutie nervového centra nižších živočíchov a pri hmyze sa nevytvára imunita z návyku.

Výskumu pyretrínov a podobných látok sa venuje na celom svete zvýšená pozornosť. Ale pozor: pyretrínový prášok môže spôsobiť prekrvenie dýchacích ciest. Rovnaké vlastnosti má aj rimbaba ružová (Pyrethrum carneum).


RIMBABA OBYČAJNÁ (Pyrethrum parthenium)

Ďalší druh, ktorý sa u nás pestuje v plnokvetej forme, ale nájdeme ju aj divo rastúcu, je RIMBABA OBYČAJNÁ (Pyrethrum parthenium). Pôvodne bola udomácnená v Iráne a Iraku a cez oblasť Stredozemia sa dostala do ostatných častí Európy.

Je tiež trváca bylina s podobnými súkvetiami ako rimbaba starčekolistá. Celá rastlina príjemne vonia. Rimbaba obyčajná je bežná liečivá rastlina; často ju možno nájsť vysadenú vo vidieckych záhradách.

Na liečebné účely sa zbierajú úbory, prípadne aj vňať. Kvety sa trhajú ručne za pekného počasia, vňať sa kosí v čase plného kvitnutia. Obidvoje sa suší v tenkých vrstvách v tieni za opatrného obracania.

Použitie v ľudovom liečiteľstve

Po usušení droga prenikavo vonia a musí sa uschovávať v uzatvorených nádobách. Obsahuje silicu s gáfrom (tzv. rumančekový gáfor), horčiny, triesloviny, sliz a iné látky. V ľudovom liečiteľstve sa používa zápar, ktorý sa pripravuje z dvoch čajových lyžičiek drogy na šálku vody a nechá sa 15 minút postáť.

Pijú sa z neho 3 šálky denne na zmiernenie porúch trávenia, na upokojenie a dezinfekciu, proti kŕčom a črevným parazitom a proti ženským ťažkostiam.

Zvonka slúži na omývanie alebo vo forme obkladov na opuchliny, pri kožných ochoreniach, aj na otvorené rany. Na vyplachovanie úst po trhaní zubov sa pripravuje asi dva razy silnejší zápar, ktorý sa zleje až po 25 minútach. Často sa používa namiesto rumančeka.

Extrakt z rastliny je základom viacerých farmaceutických prípravkov pre humánnu aj veterinárnu medicínu.

EXTRAK Z RIMBABY


Na prípravu insekticídov sa používa najmä rimbaba ružová aj starčekolistá. Extrakt sa pripravuje z usušených kvetov, ktoré však najskôr treba pomlieť, respektíve rozmixovať. Takto spracované sa uchovávajú na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v mrazničke.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 02:27