Sociálna poisťovňaPeter Mayer
StoryEditor

Za obdobie neplateného voľna dlh v Sociálnej poisťovni vzniknúť nemôže

18.06.2019, 15:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno bez náhrady mzdy, zamestnanec nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti – oznamovacie a ani povinnosť platiť poistné.

,,Za obdobie neplateného voľna mu preto v žiadnom prípade dlh voči Sociálnej poisťovni vzniknúť nemôže," uvádza Sociálna poisťovňa.

Všetky povinnosti v súvislosti s poskytnutím neplateného voľna plní za svojho zamestnanca zamestnávateľ. Sociálnej poisťovni prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby oznámi prerušenie sociálneho poistenia zamestnanca a po opätovnom nástupe do práce obdobným spôsobom zasa ukončenie prerušenia.

,,Počas čerpania pracovného voľna bez náhrady mzdy nie je teda zamestnanec poistený na nemocenské poistenie, na dôchodkové poistenie a ani na poistenie v nezamestnanosti, čo znamená, že v budúcnosti sa mu toto obdobie nezapočíta na účely dávok zo Sociálnej poisťovne," píše poisťovňa.

Ak ide o dlhšie neplatené voľno a zamestnanec sa obáva jeho negatívneho vplyvu na priznanie dávok zo Sociálnej poisťovne, má možnosť prihlásiť sa v Sociálnej poisťovni ako dobrovoľne poistená osoba a platiť si poistné sám. Má tiež možnosť kedykoľvek v budúcnosti si poistné za toto obdobie doplatiť. Rozdiel je však v tom, že pri dobrovoľnom poistení sa môže poistiť na všetky druhy poistenia – nemocenské, poistenie v nezamestnanosti a dôchodkové poistenie, kým dodatočne doplatiť poistné si môže len na dôchodkové poistenie.

V apríli 2019 evidovala Sociálna poisťovňa 4 416 dobrovoľne poistených osôb na nemocenské poistenie, na dôchodkové poistenie ich bolo prihlásených 6499 a na poistenie v nezamestnanosti 8 875.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:36