Pixabay
StoryEditor

Slováci sa pri výdaji liekov spoliehajú na lekára

17.06.2019, 13:16
Autor:
(dia)(dia)
Pätina Slovákov trvá v lekárni na konkrétnom lieku, ktorý im predpísal alebo odporučil lekár. Ukázal to prieskum realizovaný v rámci projektu Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov SR učí pacientov nielen bezpečnému užívaniu liekov.

Prieskum agentúry 2muse, do ktorého sa zapojilo 1 012 respondentov, ukázal, že v užívaní generických liekov sme stále opatrní a preferujeme skôr lekárom predpísaný či odporučený liek. Až tretina Slovákov pojem generikum nepozná vôbec, a aj po vysvetlení sú k tejto alternatíve len málo naklonení.  

 

ČO ZNAMENÁ POJEM GENERIKUM?

 

vôbec nepoznám

31 %

len trochu viem

14 %

tak priemerne

20 %

do veľkej miery viem

13 %

viem presne

22 %

Q: Do akej miery viete, čo presne znamenajú nasledujúce pojmy súvisiace s liekmi? Generikum.

 

Generikum je pritom plnohodnotnou alternatívou originálneho lieku, ktorý bol svojim výrobcom uvedený na trh ako jediný svojho druhu. Originálne lieky sú chránené, zvyčajne po dobu 20 rokov, tzv. patentovou ochranou.

Po vypršaní jej platnosti môžu ostatní výrobcovia liekov priniesť na trh vlastné lieky s obsahom rovnakej účinnej látky (liečiva), ako má už spomínaný originálny liek. Takéto lieky nazývame generické.

 

„Originálne lieky musia prejsť zložitými a nákladnými toxikologickými a klinickými skúšaniami, preto je ich cena spravidla vyššia,“ vysvetľuje farmaceutka z lekárne Dr.Max PharmDr. Jana Danielčáková. Ako dodáva, náklady na výrobu generík sú nižšie, pretože používajú existujúce účinné látky, ktoré už prešli potrebným testovaním.

Výrobca generického lieku musí preto dokázať, že liek obsahuje to isté liečivo, v rovnakom množstve a má rovnakú liekovú formu ako originálny liek. „Výrobca generického lieku musí tiež preukázať rovnakú účinnosť ako má originálny liek,“ hovorí odborníčka z lekárne PharmDr. Jana Danielčáková.

Generické lieky Slovákov nezaujímajú

Podľa výsledkov prieskumu sa však pacienti o generické lieky aktívnejšie nezaujímajú. Len asi každý piaty Slovák sa na lacnejšiu alternatívu svojej liečby opýta lekárnika a asi každý štvrtý svojho lekára.

 

 

Aktívne si lacnejšie verzie liekov pýtam v lekárni

Zaujímam sa o lacnejšie verzie liekov u lekára

úplne súhlasím

7 %

9 %

celkom súhlasím

11 %

13 %

skôr súhlasím

26 %

35 %

skôr nesúhlasím

29 %

24 %

vôbec nesúhlasím

18 %

12 %

neviem posúdiť

8 %

7 %

Q: Do akej miery súhlasíte s nasledujúcimi výrokmi?

 

Generická substitúcia, teda zámena predpísaného lieku za generikum s nižším doplatkom, je jednou z možností ako pri výdaji  liekov v lekárni ušetriť. „Nie pre všetky lieky ale existuje dostupná alternatíva vo forme generika,“ upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. Ako dodáva, každému pacientovi môže navyše vyhovovať iný liek, preto je vhodné poradiť sa o zámene svojej liečby s lekárom, prípadne s lekárnikom.

Účinná látka je síce rovnaká v originálnom aj v generickom lieku, no v obsahu pomocných látok sa môžu líšiť. „Pacientom bez porady s lekárom neodporúčame experimentovať s liečbou, a to najmä, ak užívajú liek, ktorý im z dlhodobého hľadiska vyhovuje,“ uzatvára Lévyová.

 

Možnosť vyhľadať si lacnejšiu alternatívu svojej liečby ponúkajú aj partneri projektu Lieky s rozumom. Online liekovú kalkulačku Lieky šetria nájdete na stránke Ministerstva zdravotníctva SR. Ak ste poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne alebo Dôvery zdravotnej poisťovne môžete túto službu využiť v rámci ePobočky pod názvom Moje lieky či Bezpečné lieky online.

 

Chcete sa dozvedieť viac o rozumnom užívaní liekov? Navštívte www.liekysrozumom.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 20:10