Gestikulovať či nie? Niektorí ľudia si udržia svoje ruky počas rozprávania v pokoji, zatiaľ čo iní ich „majú po celej miestnosti“. Ak ale hovoríte pred publikom, je gestikulácia účinný spôsob, ako získate pozornosť divákov. Netreba to však preháňať. Nesmiete sa tváriť, že máte pred sebou imaginárny orchester alebo nacvičujete tanečnú choreografiu.Flickr/ jeanbaptisteparis
StoryEditor

Najčastejšou chorobu z povolania je syndróm karpálneho tunela

21.05.2019, 20:20
Autor:
TASRTASR
Ochorenie končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia sa vyskytlo u 147 zamestnancov, teda tvorilo 47,7 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania.

Takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku tvoria ochorenia horných končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia. Spomedzi nich dominuje syndróm karpálneho tunela.

Z najnovšej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že choroby z povolania najviac postihujú ľudí medzi 50. až 59. rokom života.

Ochorenie končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia sa vyskytlo u 147 zamestnancov, teda tvorilo 47,7 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania.

Aj tenisový lakeť je problém

Okrem syndrómu karpálneho tunela, hláseného v 40 percentách prípadov, išlo o takzvaný tenisový lakeť (v 28 percentách prípadov) a poranenie ramena (v 23 percentách prípadov).

V roku 2018 zaznamenalo NCZI 308 prípadov novopriznaných chorôb z povolania (121 žien a 187 mužov). Oproti predchádzajúcemu roku je to o 46 prípadov menej.

"Z dlhodobého hľadiska evidujeme klesajúci trend. V pozorovanom období od roku 2001 ide o druhý najnižší počet prípadov, menej ich bolo len v roku 2013," spresnil generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Druhým najčastejším ochorením bolo ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobené prácou s vibrujúcimi nástrojmi. Vyskytlo sa 55 prípadov (18 percent). Treťou najčastejšou chorobou z povolania s celkovým počtom 28 prípadov (deväť percent) bola porucha sluchu z hluku.

Vo výrazne nižšom počte sa vyskytovali prenosné infekčné a parazitárne choroby vrátane chorôb prenosných zo zvierat na ľudí, profesionálne choroby kože, silikóza pľúc a profesionálna bronchiálna astma.

Najvyšší počet chorôb z povolania bol v Košickom a Žilinskom kraji. Zdravotnícke zariadenia v Trnavskom a Nitrianskom kraji nenahlásili žiadnu chorobu z povolania.

Tieto choroby najčastejšie postihli ľudí medzi 50. až 59. rokom života (47 percent). Po nich nasledovali 40- až 49-roční (32 percent) a 60- a viacroční (13,6 percenta).

Najviac chorôb z povolania v roku 2018 priznali kvalifikovaným pracovníkom a remeselníkom. Vyskytlo sa 108 prípadov, z nich najviac v hutníctve a strojárstve. Nasledovali operatéri a montéri strojov a zariadení (90 prípadov) a pomocní a nekvalifikovaní pracovníci s 55 prípadmi, najčastejšie v ťažbe, stavebníctve, výrobe a doprave.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:54