doktor, lekár, pacientDreamstime
StoryEditor

O prediabetikov sa postarajú všeobecní lekári

20.05.2019, 13:47
Autor:
(dia)(dia)
Na pôde Ministerstva zdravotníctva SR (MZ) sa realizovalo stretnutie všeobecných lekárov a diabetológov. Podľa vyhlásenia Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) stretnutie iniciovalo MZ SR ako reakciu na neodbornú snahu niektorých všeobecných lekárov o zrušenie preskripčného obmedzenia na vybrané antidiabetiká.



Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že cieľom zmeny kompetencií je včasný záchyt pacientov s rizikami ochorenia diabetes mellitus, skvalitnenie dostupnosti liečby a manažmentu tohto závažného ochorenia

V stanovisku spoločnosti sa ďalej uvádza, že SVLS opakovane vyslovila nesúhlas s takouto zmenou a že nestojí o takéto odborne a právne nebezpečné „pseudokompetencie“ pre všeobecných lekárov, ktoré navyše nie sú absolútne finančne kryté.


O výsledku stretnutia informovala na sociálnej sieti hlavná odborníčka MZ pre všeobecné lekárstvo MUDr. Jana Bendová, PhD.: „Išlo o náročné pracovné stretnutie, ale na záver sme dospeli k dohode v posune kompetencií tak, aby sa všeobecní lekári smeli starať o pacientov s prediabetom.“ Tento posun označila za historický.


V praxi to bude znamenať, že pacienti s prediabetom už nebudú musieť navštevovať diabetológa, budú stačiť kontroly u všeobecného lekára. Podľa J. Bendovej sa tak diabetológovia budú môcť viac venovať diabetikom a skrátia sa u nich čakacie lehoty na prvé vyšetrenie pri novozistenom diabete.

Zdravotné poisťovne hodnotia zmenu pozitívne


Zmenu v posune kompetencií vítajú aj zdravotné poisťovne. „Union u všeobecných lekárov pre dospelých hradí extra platbou starostlivosť o poistencov s dysplipoproteinémiou, artériovou hypertenziou alebo obezitou. Po zhodnotení toho, ako sa všeobecní lekári pre dospelých osvedčia pri starostlivosti o pacientov s týmito diagnózami, by sa mohli ich kompetencie potenciálne rozšíriť aj o ďalšie ochorenia. Dôležité je aj to, aké budú preferencie samotných lekárov,“ reagoval hovorca poisťovne Matej Neumann.


Posun v kompetenciách všeobecných lekárov smerom k prediabetikom víta aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). „Rozšírenie kompetencií sa však nemôže týkať len zrušenia preskripčného obmedzenia na vybrané antidiabetiká, ako si to niektorí všeobecní lekári predstavovali. VšZP podporí komplexnú starostlivosť o túto skupinu poistencov lekármi prvého kontaktu. Cieľom rozšírených kompetencií musí byť bezpečný manažment diabetikov v ambulanciách všeobecných lekárov,“ komentovala Všeobecná zdravotná poisťovňa.


„Vítame, že medzi združeniami lekárov dochádza k súladu v rozdelení kompetencií v rámci zdravotnej starostlivosti. Takáto dohoda by mohla znamenať zníženie počtu návštev pacientov u špecialistov a komplexnosť pri ich liečbe. Diabetológom môže priniesť uvoľnenie kapacít pre ťažších pacientov. Zvýšenie kompetencií všeobecných lekárov zase pridáva na atraktivite tohto povolania. Z hľadiska zdravotnej poisťovne neočakávame zásadný dosah na náklady na zdravotnú starostlivosť,“ zhrnula poisťovňa Dôvera.

Jana Andelová, Zdravotnícke noviny

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:10