Pixabay
StoryEditor

Diagnostikovali mi cukrovku, čo všetko má čaká? Pýtame sa za vás

30.04.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka 2. typu sa väčšinou prejavuje veľmi nenápadne, nešpecificky len ako únava a zvýšená náchylnosť na infekcie. Zistí sa najčastejšie náhodne ako zvýšená hladina cukru v krvi pri preventívnej prehliadke alebo pri predoperačnom vyšetrení.

Cukrovka 1. typu (ľudovo detská) má oveľa dramatickejšie prejavy. Najtypickejší je zvýšený smäd (môžete vypiť aj päť litrov tekutín denne), častejšie močenie, sucho v ústach a chudnutie. Zriedkavo sa takto môže prejaviť aj cukrovka 2. typu pri výrazne zvýšených hladinách cukru.

Čo ma čaká u lekára?

Lekár, ktorý má podozrenie na toto ochorenie, vás odošle na odborné vyšetrenie k špecialistovi diabetológovi, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Zvyčajne budete sledovaný dva- až štyrikrát ročne, podľa závažnosti stavu a zložitosti liečby. Raz ročne vás odošle na vyšetrenie očného pozadia a vyšetrením moču a nôh vylúči poškodenie obličiek a nervov na dolných končatinách. Budete mať pravidelne kontrolovaný tlak, hladinu cholesterolu, ako aj pečeňové testy.

Aké opatrenia budem musieť dodržiavať?

Zmena životného štýlu je najdôležitejšia, bez nej nie je možná dobrá kontrola cukrovky. V prípade nadváhy alebo obezity je potrebná redukcia telesnej hmotnosti, ideálne rýchlosťou –2 kg za mesiac, aby nenastal jojo efekt. Zo stravy je nutné vylúčiť sladké a sladené nápoje, pridať zeleninu ku každému jedlu, obmedziť prílohy a ovocie. Pravidelné prechádzky ako pohybová aktivita zvyčajne postačujú. Nefajčenie je samozrejmosťou.

Čakajú ma aj nejaké obmedzenia?

Diabetik môže všetko, len musí vedieť, kedy a koľko... Platí jediný zákaz, a to sladké nápoje. Výnimkou je liečba nízkej hladiny cukru v krvi, tzv. hypoglykémie, keď sú sladké nápoje, naopak, potrebné.

Budem môcť žiť normálne?

Budete žiť normálne, hádam len trošku disciplinovanejšie, zdravšie a zodpovednejšie ako ľudia vo vašom okolí, ktorým ešte nediagnostikovali nejaké ochorenie, ktoré by ich prinútilo pozastaviť sa a zamyslieť nad nebezpečným spôsobom svojho života.

Aké sú normálne hladiny cukru?

Zdravý človek má mať hladinu cukru v krvi nalačno do 5,5 mmol/l a dve hodiny po jedle do 7,7 mmol/l.

Ktoré sú hraničné a ktoré sú už rizikové a nebezpečné hodnoty?

Hraničné hodnoty (prediabetes – „predcukrovka“) sú vyššie ako norma, ale ešte nespĺňajú diagnostické kritéria na cukrovku. Nalačno: 5,6 – 6,9 mmol/l a po záťaži glukózou pri oGTT (orálny glukózovotolerančný test): 7,8 – 11,0 mmol/l. Všetko nad tieto hladiny je hodnotené ako cukrovka.



Čo mi bude robiť lekár diabetológ?

Základným nástrojom diabetológa je glukomer, osobná váha a krajčírsky meter. Vášho lekára budú zaujímať najmä vaše namerané hodnoty cukru doma, glykovaný hemoglobín (priemerný cukor) z laboratória a či sa vám podarilo schudnúť.

Čo sa ho mám pýtať?

Mali by ste sa zaujímať, ako upraviť zloženie vášho jedálnička, ako si pripraviť obľúbené jedlo tak, aby bolo stále chutné, ale zdravšie, obsahovalo menej tuku, cukru, viac vlákniny, vitamínov a minerálov.

Aké sú kompetencie všeobecného lekára a aké diabetológa v liečbe cukrovky?

Všeobecný lekár môže kontrolovať hladinu cukru v krvi a predpísať základný liek na cukrovku, a to metformín. Všetko ostatné, teda vyšetrovanie glykovaného hemoglobínu (hovorí o priemernej hodnote cukru za posledné tri mesiace) a predpis ostatnej liečby včítane inzulínu, testovacích prúžkov do glukomera a príslušenstva na inzulínovú pumpu, patrí do kompetencie diabetológa.

Musím si pichať inzulín?

O nutnosti podávania inzulínu rozhodne lekár po dohode s pacientom. Najčastejšie ide o situáciu, keď už liečba ani viacerými liekmi na cukrovku nepostačuje na dosiahnutie jej dobrej kontroly. Ďalej môže ísť o prípady, keď nejaká choroba (obličiek, pečene...) znemožňuje liečbu tabletkami, alebo keď dôjde k rýchlemu rozvoju komplikácií cukrovky (poškodenie očí, obličiek, nervov).

Nestačia mi len tabletky alebo zmena životného štýlu?

Ak je choroba zachytená v skoršom štádiu, veľmi pravdepodobne bude diéta, prípadne liečba tabletkami, dostatočná. Avšak každý pacient je jedinečný a treba k nemu pristupovať individuálne.

Ako vplýva na ochorenie zmena životného štýlu, strava, pohyb, chudnutie?

Pacient, ktorý schudne (ideálne kombináciou pohybu a zmenou stravy), spravidla okamžite sám spozoruje, že sa cíti lepšie, klesne mu cukor, tlak, a vyšetrenie krvi v laboratóriu ukáže pokles cholesterolu, tukov v krvi a aj zlepšenie pečeňových testov. Zmena životného štýlu je lacný všeliek.

Pripravené v spolupráci s MUDr. Barborou Zobokovou

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 13:35