cukor, cukrovkaDreamstime
StoryEditor

17 mýtov spojených s cukrovkou

27.04.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Medzi ľuďmi koluje množstvo mýtov o ochorení diabetes mellitus, teda cukrovke. Môže za vznik ochorenia nadmerná konzumácia sladkostí? Alebo by diabetici nemali športovať či jesť sladké? Je cukrovka nákazlivá? Ktoré tvrdenia sú nepravdivé?

Mýtus č. 1
Za cukrovku môže nadmerná konzumácia sladkostí
Mnoho ľudí ešte stále verí tomu, že cukrovku si chorí spôsobili sami, pretože jedli veľa sladkého, a preto by sa mali vyhýbať konzumácii cukru. Diabetes 2. typu môže mať úzku súvislosť so zlou životosprávou, s nesprávnymi stravovacími návykmi, konzumáciou mastných a vyprážaných jedál, fajčením, nedostatkom pohybu, obezitou, vysokým krvným tlakom. Cukrovku typu 1 má len asi päť percent ľudí a spôsobuje ju genetika.

Mýtus č. 2
Otehotnieť s cukrovkou je nebezpečné
Záleží na tom, ako dobre je cukrovka liečená. Ak diabetička dodržuje pokyny lekára, má veľkú šancu, že donosí zdravé dieťa.

Mýtus č. 3
Diabetici by mali menej jesť
Cukrovkári by mali predovšetkým jesť častejšie po menších dávkach, najlepšie asi 5- až 6-krát denne. Jedálniček má mať inú skladbu, to znamená veľa ovocia a zeleniny, celozrnné pečivo a podobne.

Mýtus č. 4
Cukrovkári nesmú vôbec jesť cukor
Je dôležité vyhýbať sa jednoduchým cukrom, ale napríklad cukry vo forme čerstvého ovocia si pacient dopriať môže. Diabetici by mali prijímať cukry najmä v podobe príloh, napríklad zemiakov, ryže alebo pečiva.

Mýtus č. 5
Inzulín je droga
Náš organizmus tento hormón potrebuje. Že ide o drogu, je úplný nezmysel. Táto predstava vznikla preto, že si diabetici aplikovali inzulín injekciami, podobne ako narkomani ich obľúbené dávky.

Mýtus č. 6
Cukrovkári by nemali šoférovať
Vo všeobecnosti to neplatí. Nebezpečenstvo nastáva len v momente, keď dotyčný dostane hypoglykemický šok. To je však výnimočná situácia. Za normálnych okolností nehrozí väčšie riziko než u zdravého človeka.

Mýtus č. 7
Cukrovka sa väčšinou končí slepotou alebo amputáciou
Nie je to tak vždy. Kto dodržiava životosprávu, výrazne znižuje riziko takýchto hrozivých zdravotných ťažkostí. Dôležité je strážiť si hladinu cukru v krvi, hmotnosť, krvný tlak a nefajčiť.

Mýtus č. 8
Diabetikom šport škodí
Je to skôr naopak. Vďaka športu môžu svaly za prispenia inzulínu lepšie prijímať cukor. Cukrovkárom s 2. typom cvičenie výrazne pomáha. Pri prvom type pomáha znížiť množstvo inzulínu, ktorý treba dodávať injekčne. Medzi cukrovkármi s prvým typom je veľa špičkových športovcov.

Mýtus č. 9
Cukrovka je nákazlivá
Cukrovka rozhodne nákazlivá nie je. Jediné, čo môže cukrovku na niekoho preniesť, sú gény, aj keď to neplatí stopercentne. Prenášajú sa určité predispozície k tomu, aby sa choroba prejavila. Ak máte v rodine diabetikov, môže to znamenať vyššiu pravdepodobnosť, že cukrovka sa objaví aj u vás. Cukrovka teda vzniká súhrou genetických predpokladov a faktorov prostredia, najmä nesprávneho a nezdravého životného štýlu.

Mýtus č. 10
Diabetici nemôžu piť kávu
Vyhýbať by sa mali väčšine kupovaných druhov kávy, akými sú napríklad cappuccino, cafe latté a podobne, pretože obsahujú príliš veľa cukru alebo tukov. Espresso či iná káva, v ktorej nie je cukor alebo mlieko, nie je zakázaná.

Mýtus č. 11
Diabetes majú len starí ľudia
Cukrovku druhého typu majú najčastejšie ľudia staršieho veku, ale rovnako ľudia s nadváhou a veľmi obézni, a to bez ohľadu na vek. Kvôli sedavému spôsobu života už nie sú výnimkou ani mladí ľudia. Cukrovka prvého typu zasa postihuje deti a dospievajúcich. Medzi tehotnými sa zasa z času na čas objaví aj takzvaná tehotenská cukrovka. Postihuje asi tri percentá tehotných.

Mýtus č. 12
Štíhli ľudia cukrovku nemajú
Je pravdou, že obezita je častým sprievodným javom diabetu druhého typu, ale u ľudí s diabetom prvého typu sa obezita ani nadváha príliš nevyskytuje. Navyše jedným z najčastejších príznakov cukrovky jednotkárov je práve veľký úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny.

Mýtus č. 13
Cukrovka sa lieči len inzulínom
Liečba sa odvíja od typu diabetu, ktorým pacient trpí. Nie všetci cukrovkári si musia pichať inzulín. Tým sa liečia vo väčšine prípadov diabetici prvého typu. Je pre nich totiž charakteristická absencia inzulínu v tele. Diabetes druhého typu sa lieči tabletkami – antidiabetikami a úpravou stravy.

Mýtus č. 14
Deti môžu z cukrovky vyrásť
Deti a mladiství majú prevažne diabetes mellitus 1. typu, ktorého príčinou je poškodenie špecifických B-buniek v pankrease, ktoré produkujú inzulín. V takom prípade nie je možné, aby sa tieto bunky obnovili, a preto je cukrovka prvého typu celoživotným ochorením.

Mýtus č. 15
Ľudia s cukrovkou nemôžu jesť takmer žiadnu normálnu stravu
Práve naopak. Pre ľudí s cukrovkou je základnou požiadavkou racionálna, energeticky vyvážená strava, kde zdrojom jednotlivých živín sú zdravé potraviny.

Mýtus č. 16
Ovocie obsahuje veľa cukru, a preto by ho diabetici nemali jesť
Ovocie patrí medzi zdravé potraviny. Obsahuje vlákninu, množstvo vitamínov a minerálov. Obsahuje aj cukry – karbohydráty, ktoré sú súčasťou zdravého jedálnička. O tom, aké ovocie jesť a ako často, poradí pacientovi jeho lekár alebo diétna sestra.

Mýtus č. 17
Užívanie inzulínu môže cukrovku skomplikovať
Inzulín je prírodný hormón. Diabetikom chýba, tak liečba inzulínom je prirodzenou liečbou. Cieľom liečby inzulínom je predchádzať komplikáciám diabetu a spomaliť jeho progresiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 06:35