stravovanie, zdravé stravovanie, zdravé jedloDreamstime.com
StoryEditor

Vzdelávaniu o stravovaní pri cukrovke sa venuje málo pozornosti

06.03.2019, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak chceme dosiahnuť dlhodobo pozitívne liečebné výsledky musíme myslieť na to, že liečba diabetes pozostáva z neoddeliteľných liečebných pilierov. U nás sú známe tri: farmakoterapia, strava, pohyb.  

Osobne však považujem špecifickú edukáciu za rovnocennú nevyhnutnú súčasť liečby a mali by sme sa čím skôr priblížiť k modernej medicíne dôkazov, kde je edukácia bežným štandardom a samozrejmosťou. Od ľudí však môžeme očakávať iba takú mieru informovanosti akú im poskytneme a pokiaľ ľudia zdravotný problém nepochopia, tak ho nevnímajú a vôbec nemôžeme spoliehať na akúkoľvek pozitívnu zmenu v ich životospráve.

 

Prevencia v podobe vzdelávania

Prevencia v podobe komplexnej edukácie s cieleným systémovým vzdelávaním a dostupnosťou pre všetkých u nás nemá koncipovaný svoj štandard. Čo sa týka úvodných informácií pri zistení ochorenia diabetes mellitus - je ich naozaj veľmi veľa a spracovanie vyžaduje určitú postupnosť. Samozrejme terapiu, zdravotnícke pomôcky, podstatu selfmonitoringu a všetko potrebné v domácom prostredí vysvetlí lekár s jeho zdravotníckym tímom.

 

Kde nám zostalo stravovanie?

Často v založených letáčikoch a brožúrkach, ktorým sme ani neporozumeli. Často nás odradia neopodstatnené zákazy, ktoré nie sú vhodné ani pri najprísnejších redukčných postupoch. Ak aj začneme dodržiavať prísne stravovacie režimy dlho nevydržíme, lebo sú nám veľmi cudzie. Trápi nás otázka čo vlastne môžeme jesť.

 

Pocit že niečo máme robiť a nerobíme (možno iba z dôvodu že nevieme konkrétnu podobu) v nás prebúdza výčitky – mnohé negatívne emócie, ktoré nikomu neprospievajú. Pri útržkovitých informáciách sa zdanlivo najjednoduchšie stravovanie stáva najzložitejšie a bez dostatočných informácií je metabolická kompenzácia neuspokojivá.

 

Základný kameň liečby - výživa

 

Liečebná výživa, ktorá by mala tvoriť základný stavebný kameň a neoddeliteľnú súčasť liečby predstavuje práve u nás najväčší kameň úrazu. Nutričnej edukácii ani včasnej nutričnej intervencii sa v medicínskej praxi nevenuje dostatočná pozornosť.

Kvalifikovanú prácu špecializovaných nutričných terapeutov, ktorí sa podrobne venujú individuálnej úprave stravovacích režimov v súlade s ordinovanou terapiou zdravotné poisťovne neakceptujú.

Práve toto systémové nekonanie dáva priestor všetkým úžasným výživovým poradcom či predajcom bez adekvátneho vzdelania, rôznym často internetovým „zázrakom“, „zaručeným“ diétam a zázračným produktom, ktoré sú suverénne „ordinované“ bez zodpovednosti, možnosti kontroly a vo väčšine prípadov napáchajú nemalé škody.

Pod serióznu liečbu sa vždy podpisuje ošetrujúci diabetológ, ktorý za svoje rozhodnutia i ordinácie zodpovedá, vie čo je pre Vás najlepšie a odošle Vás k spolupracujúcim odborníkom, preto prosím neexperimentujte ale poraďte sa s Vašim lekárom.

 

 Mgr. Klaudia Šugrová, MHA

Špecializovaná nutričná terapeutka, Odborná lektorka v oblasti diabetológie

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 17:38