Pixabay
StoryEditor

Už o týždeň štartuje peľové spravodajstvo

25.02.2019, 12:45
Autor:
TASRTASR
Prvé dva peľové lapače nainštalované v Banskej Bystrici a v Bratislave už začínajú zbierať prvé tohtoročné údaje o výskyte peľu v ovzduší. Čiastočné výsledky budú mať ľudia s alergiou na rozličné druhy peľu rastlín a drevín k dispozícii budúcu stredu.

,,Zvyšné merače v Trnave, Nitre, Žiline a v Košiciach nainštalovali na strechy tamojších regionálnych úradov verejného zdravotníctva tento týždeň, aby sme v desiatom kalendárnom týždni mohli zverejniť kompletné peľové spravodajstvo z celého Slovenska,"  uviedla Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS).

Peľová sezóna vo všeobecnosti so sebou prináša väčšie a zložitejšie problémy pre ľudí alergických na peľ rozličných drevín, rastlín a spór (plesní). „Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí viac ako tretina populácie," povedala Lafférsová s tým, že pre 30 miliónov Európanov, ktorí trpia alergickou nádchou, je práve toto obdobie predzvesťou nástupu nepríjemných alergických príznakov. Tieto nielenže znepríjemňujú život pacienta, ale ovplyvňujú jeho výkon v práci, v škole či zdravý spánok.

,,Peľová alergia je ochorenie, ktorému sa nedá vyhnúť. Nie je to chrípka, ktorá človeka pri správnej životospráve obíde. Vdýchnutiu peľu v ovzduší sa totiž zabrániť nedá,“ konštatovala odborníčka.

Negatívny trend nárastu alergických ochorení, najmä peľových alergií, sa stal pred viac ako desaťročím podnetom pre lekárov, botanikov i aerobiológov aj na Slovensku iniciovať obnovenie a vybudovanie funkčnej siete monitorovacích staníc PIS.

Podľa zákona č. 355/2007 Z. z. je RÚVZ Banská Bystrica koordinátorom PIS v SR, ktorá od roku 2006 pracuje pod gesciou verejného zdravotníctva a koordinuje prácu spomínaných šiestich monitorovacích staníc. Zároveň spravuje databázu výskytu peľu a spór húb – plesní v ovzduší SR. V Európe sa peľový monitoring zabezpečuje prostredníctvom navzájom prepojených národných sietí staníc PIS.

„Na základe laboratórnych analýz o výskyte, druhovom zložení a množstve peľu sledovaných alergologicky významných rodov alebo čeľadí rastlín v danom regióne sú spracovávané aktuálne peľové správy.

Tieto zverejňujeme pre laickú i odbornú verejnosť aj s textovým komentárom a prognózou na nasledujúci týždeň nielen na stránke www.alergia.sk, ale aj v tlačových správach, ktoré zverejňujeme na www.vzbb.sk a poskytujeme takmer všetkým regionálnym i národným elektronickým a printovým médiám,“ uvádza Lafférsová.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 02:59