Pixabay
StoryEditor

Bude injekčne podávaný inzulín minulosťou?

18.02.2019, 13:01
Autor:
(dia)(dia)
Vedci predstavili prelomový objav, vďaka ktorému sa injekčný inzulín vymení za pilulku. Informuje o tom web MIT news.

Celosvetovo trpí na diabetes mellitus niekoľko miliónov ľudí, tí nedokážu správne produkovať alebo spracovávať inzulín. Výskumníci z technologického inštitútu v Masačusets (Massachusetts Institute of Technology) predstavili prelomový objav, vďaka ktorému sa injekčný inzulín vymení za pilulku. Informuje o tom web MIT news.

Novinka - inteligentná pilulka

Inteligentná pilulka s názvom SOMA, čo znamená samoorientujúci sa milimetrový aplikátor, ktorý uvoľňuje periodické dávky inzulínu do žalúdka prostredníctvom integrovanej ihly, je vo veľkosti čučoriedky a je ju možné prehltnúť. Súčasťou pilulky je malá ihla, ktorá uvoľňuje a vstrekuje do žalúdočnej výstelky inzulín.

„Pevne veríme, že tento nový druh kapsuly by mohol jedného dňa pomôcť diabetickým pacientom alebo možno všetkým, ktorí potrebujú liečbu, ktorú je možné aplikovať len injekčne alebo infúziou,“ uviedol profesor a autor štúdie Robert Langer z inštitútu.

Problém s prehĺtaním inzulínu spočíva v tom, že sa rozloží žalúdočnou kyselinou skôr, ako je potrebné. Výskumníci potrebovali zaistiť, aby ihly inzulín vstrekli do steny žalúdka, a nie sa náhodne uvoľňovali. Výskumníci preto hľadali možnosti tvaru obalu tabletky tak, aby zabezpečil, že zostane vždy vo vertikálnej polohe. Pilulka musí ostať vo vertikálnej polohe preto, aby vždy udržiavala kontakt s vnútornou stenou žalúdka. Vedci sa inšpirovali pancierom korytnačky leopardej, vďaka ktorému sa vie vždy otočiť na nohy, a to aj v prípade, keď sa prevráti na chrbát alebo na bok. Počítačovým modelovaním vytvorili vlastnú verziu samoregulačnej korytnačej škrupiny, čím zhotovili kapsule, ktoré sa vedia správne orientovať aj v žalúdku.

Vedci tabletku zatiaľ testovali na ošípaných

Ihla v kapsule je pripevnená k malej pružine a je udržiavaná inzulínom. Obsahom tabletky je presne ten istý druh inzulínu, ako sa nachádza v súčasných inzulínových injekčných prípravkoch. Keď sa kapsula dostane do žalúdka, uvoľní sa pružina a následne ihla. Novinka bola zatiaľ testovaná na ošípaných a trvalo asi hodinu, kým sa celý inzulín dostal do krvi. Následne pilulka bezpečne prejde cez tráviaci trakt a telo ju vylúči. Výsledky ukazujú, že neboli zistené žiadne nežiaduce reakcie.

Vedci prostredníctvom pokusov na ošípaných tak potvrdili, že tabletka úspešne uvoľňovala inzulín a všetko prebiehalo tak, ako malo. Pripomínajú však, že je však potrebných viac výskumov a klinických skúšok ešte predtým, ako sa kapsula bude dať podať pacientom.

„Nehovoríme o postupnom zlepšovaní absorpcie inzulínu, čo je to, čo doteraz urobila väčšina výskumníkov v tejto oblasti. Toto je zďaleka najrealistickejšia a najdôležitejšia prelomová technológia, ktorá bola doteraz zverejnená v oblasti orálneho aplikovania,“ uviedla pre MIT News profesorka biofarmaceutickej a farmaceutickej technológie z Univerzity Santiago de Compostela v Španielsku Maria José Alonsová, ktorá nie je autorkou štúdie.

Vedci tvrdia, že ich zariadenie môže byť použité aj na dodávanie iných druhov peptidov, ako sú napríklad imunosupresívne lieky na liečbu reumatoidnej artritídy a zápalového ochorenia čriev.

V súčasnosti sa snažia pracovať na zlepšení kapsuly a určovaní toho, ako ju najlepšie vyrobiť. „Našou motiváciou je uľahčiť pacientom užívanie liekov, najmä liekov, ktoré si vyžadujú injekciu,“ uviedol jeden z autorov Giovanni Traverso.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 10:23