Pixabay
StoryEditor

Sprej do nosa môže byť škodlivý

25.01.2019, 10:52
Autor:
TASRTASR
Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnutie lieku Olynth HA 0,1 percenta. Ohrození sú najmä pacienti s poškodenou funkciou imunitného systému a citliví jedinci.

Liek je určený na zmiernenie opuchu sliznice nosa pri akútnej nádche, pri nadmernej tvorbe hlienu spôsobenej vazomotorickou nádchou a pri alergickej nádche. Dôvodom je riziko mikrobiálnej kontaminácie. Ústav o tom informuje na svojom webe.

,,Z dôvodu ochrany zdravia a bezpečnosti pacienta sa sťahujú všetky šarže lieku vyrobené od 1. októbra 2018. Ohrození sú najmä pacienti s poškodenou funkciou imunitného systému a citliví jedinci. ŠÚKL vyzýva pacientov, aby liek OLYNTH HA 0,1 % prestali užívať," upozorňuje.

Pacienti môžu liek vrátiť do lekárne. Dostupnosť liečby pacientov nie je ohrozená, na trhu sú dostupné lieky s rovnakou účinnou látkou. ŠÚKL nezaevidoval žiadne hlásené prípady podozrení na nežiaduci účinok súvisiaci s týmto nedostatkom.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:32