Pixabay
StoryEditor

Pomoc pre diabetikov – nová metóda liečby diabetickej nohy

17.01.2019, 16:51
Autor:
(dia)(dia)
Diabetická noha je postrachom mnohých diabetikov. Patrí k častým a závažným komplikáciám pri ochorení cukrovky a nezriedka sa končí až amputáciou. Toto ochorenie postihuje cievy a nervy dolných končatín, čo často vedie k vzniku vredov a rán.

Diabetikom v pokročilom štádiu sa nedostatočne prekrvujú dolné končatiny a sú náchylnejšie na poranenia, zle sa hoja, a tým sa komplikuje liečba. Podľa zverejnených údajov príde na Slovensku v dôsledku tejto diagnózy k amputáciám dolných končatín až u 4 000 pacientov ročne.

Nový spôsob, ako predísť amputácii


V súčasnosti existuje niekoľko možných liečebných metód, ktoré sa snažia diabetickým pacientom pomôcť predísť amputáciám. Jednou z nich je liečba diabetickej nohy pomocou kmeňových buniek, ktorá sa v roku 2016 začala realizovať v nemocnici v Malackách.

Liečba prebiehala na základe ročnej štúdie, do ktorej boli zapojení piati pacienti trpiaci neuropatickými vredmi pri ťažkej forme cukrovky. Kmeňové bunky získané z pupočníkovej krvi sa aplikovali pacientom s viacročnými defektmi na nohách.

„Primárnym cieľom tejto štúdie bolo zhodnotiť bezpečnosť mezenchymálnych kmeňových buniek získaných z pupočníkovej krvi pre pacientov s diabetickými vredmi. Sekundárnym cieľom zas zachytiť účinnosť týchto buniek v liečbe diabetických ulcerácií,“ hovorí zástupca primára chirurgického oddelenia Nemocnice Malacky MUDr. Jozef Lang, ktorý výskum realizoval.

Kmeňové bunky pomáhajú v liečbe diabetických rán

Pacienti dostali dve aplikácie kmeňových buniek vo forme niekoľkých injekcií do rany a do bezprostredného okolia rany. Interval medzi podaniami bol jeden týždeň. „Mechanizmus účinku týchto buniek spočíva v tom, že priamo tlmia zápalové reakcie znížením sekrécie prozápalových cytokínov a zároveň zvyšujú produkciu protizápalových. Tieto protizápalové vlastnosti ich robia obzvlášť prospešnými pre chronické rany urýchlením procesu hojenia rany cez štádium chronického zápalu do ďalšieho štádia hojenia,“ spresňuje MUDr. Jozef Lang.

V súčasnosti sa podľa neho uznáva aj antimikrobiálna aktivita mezenchymálnych kmeňových buniek. Okrem toho vylučujú niekoľko rastových faktorov, čiže tieto bunky podporujú množenie väzivového tkaniva kože, novotvorbu ciev a ukladanie kolagénu, ktorý je základnou stavebnou hmotou spojovacích tkanív.

Sledovanie pacientov prebiehalo jeden rok a doterajšie výsledky poukazujú na to, že môže ísť o účinnú metódu v liečbe týchto ťažko hojacich sa rán s vysokým biologickým potenciálom. Keďže u väčšiny pacientov došlo k plnému zhojeniu chronických defektov bez známok recidívy počas ročného sledovania, Nemocnica v Malackách sa rozhodla pokračovať v liečbe diabetickej nohy aj naďalej.

Momentálne je možné podstúpiť aplikáciu len ako samoplatca, zatiaľ nie je dostupná úhrada zo zdravotného poistenia. Celkový čas strávený v nemocnici je približne týždeň. Vzhľadom na diagnózu je však potrebné, aby pacienti aj po aplikácii kmeňových buniek prísne dodržiavali životosprávu a odporučený liečebný režim.

Informácie: www.nemocnicamalacky.sk, 0800 30 00 30

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:56