Inzulínová rezistencia, ktorá vedie k hromadeniu glukózy v krvi a cukrovke typu 2 a prediabetu, bola spojená s nedostatkom vitamínu D už dlhší čas. Vedci teraz zisťujú, či oprava tohto nedostatku môže napraviť daný problém. V malej štúdii nórskych mužov a žien zistili, že vďaka vitamínu D sa nezlepší citlivosť na inzulín u zdravých ľudí a výskumní pracovníci v Iráne zistili, že doplnky vitamínu D nemali žiadny vplyv na citlivosť na inzulín u prediabetických pacientov.Flickr
StoryEditor

Do roku 2030 by viac než 40 percent pacientov s cukrovkou nemuselo mať prístup k inzulínu

13.12.2018, 12:00
Autor:
(dia)(dia)
Experti uvádzajú, že je ešte čas na to, aby svetové vlády zasiahli a prípadnému nedostatku zabránili.

Vedci varujú, že by v roku 2030 mohlo dôjsť k nedostatku inzulínu. Prístup by k nemu nemala mať približne polovica pacientov, ktorí bez neho nemôžu žiť. Správu zverejnil server CNN s odvolaním  sa na vedeckú štúdiu publikovanú v magazíne o diabete a endokrinológii.

Na celom svete sa zvyšuje počet pacientov s cukrovkou typu dva, u ktorých sa predpokladá, že bude inzulín potrebovať. Podľa štúdie bude mať približne o dvanásť rokov k inzulínu prístup len polovica dospelých pacientov s cukrovku, čiže 38 miliónov ľudí.

Počet pacientov s cukrovkou druhého typu by sa mal do roku 2030 zvýšiť o stopäť miliónov ľudí. Predpokladá sa, že denne  bude inzulín potrebovať 79 mil. ľudí.

Vedci vo svojej práci apelovali na svetové vlády, aby zlepšili dostupnosť inzulínu, najmä v Afrike, Ázii a v Oceánii.

,,Podľa našich predpokladov sú súčasne zásoby a produkcia inzulínu nekompatibilné vzhľadom k predpokladanej budúcnosti najmä v Afrike a Ázii. Malo by tak byť vyvinuto viac úsilia k prekonaniu blížiacej sa zdravotníckej výzve, povedal pre CNN vedúci štúdie doktor Sanjay Basu zo Standfordskej univerzity.

Počet chorých by sa mal podľa štúdie zvyšovať kvôli starnutiu populácie, urbanizácii a nesprávnej životospráve.

Výpočet a dôvody nedostatku

Vedci použili údaje z medzinárodnej diabetickej federácie a 14 ďalších štúdii, vďaka ktorým vypočítali o koľko môže narasť počet pacientov s cukrovkou druhého typu i priemernou dostupnosťou inzulínu naprieč 221 krajín.

Dôvodom budúceho nedostatku, okrem väčšieho počtu chorých, je tiež náladovosť liečby. Vlády by podľa vedcov mali zakročiť a postarať sa o to, aby bola liečba k dispozícii po celom svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 03:29