doktor, lekár, pacientDreamstime
StoryEditor

Pacienti žiadajú viac peňazí do zdravotníctva

15.10.2018, 06:00
Rozpočet na budúci rok ukazuje, že aj v dobrých časoch ťahá zdravotníctvo za kratší koniec. Asociácia na ochranu práv pacientov SR preto vyzýva vládu, aby ho prehodnotila a využila dobré časy na roky sľubované zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti. ​

„Keď ministerstvo financií koncom septembra prezentovalo rekordný výber daní tento aj budúci rok, verili sme že to konečne pocíti aj pacient. Prednosť pred nemocnicami a pacientmi však dostal napríklad aj nákup lietadiel a zbraní pre vojakov,“ konštatuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Asociácia ďalej upozorňuje, že kým na obranu sa minie v roku 2019 až o 550 mil. eur viac ako v tomto roku, na zdravotnú starostlivosť pôjde len o 211 mil. eur viac. Podľa Lévyovej neobstojí ani argumentácia, že armáda bola roky zanedbávaná a potrebuje dohnať investičný dlh. „Keď zostarnú lietadlá alebo transportéry, štát na ne vyčlení stovky miliónov eur nielen na budúci rok, ale aj v roku 2020 a 2021. Na modernizáciu už roky absolútne nevyhovujúcich nemocníc, a ich dovybavenie prístrojmi, dá budúci rok 100 mil. eur.“ upozorňuje  s tým, že v rozpočte sa ešte aj otvorene konštatuje, že ide o historicky najvyššie investície štátu do nemocníc a urgentných príjmov.

Ďalšie výdavky, s ktorými rozpočet nepočíta, môžu byť aj v úhradách inovatívnej liečby. Štát podľa asociácie v návrhu budúcoročného rozpočtu, bohužiaľ, ukazuje, že zdravotníctvo nie je prioritou ani v dobrých časoch. „Rozhodla sa však inak, a chce šetriť na zdravotnej starostlivosti. To, že za poistencov štátu zaplatí namiesto 1,2 mld. eur iba 992 miliónov sa inak nazvať nedá," poznamenala Lévyová.

Pacienti sa preto kompetentných pýtajú,kedy uvidia peniaze na inovatívne lieky a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, Preto Asociácia na ochranu práv pacientov vyzýva Vládu, aby prehodnotila priority v budúcoročnom rozpočte. 

 (zb)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 18:14