StoryEditor

Nová terapia pre ľudí s častým zápalom horných dýchacích ciest

12.10.2018, 18:57
Autor:
TASRTASR
Nová liečebná stratégia - tzv. bakterioterapia by mala pomôcť tým, ktorých často trápi zápal horných dýchacích ciest, napríklad zápal nosa, nosohltana, prínosových dutín a ucha. Nosové probiotikum je možné dostať aj na Slovensku.


Na "zlé" baktérie, ktoré spôsobujú infekcie, zápaly nosohltana, prínosových dutín, zápaly nosohltanových mandlí a opakovaných zápalov stredného ucha už podľa lekárov neúčinkujú bežné antibiotiká.

Lekár Ján Soják vysvetlil, že "dobré" baktérie obsiahnuté v probiotiku dokážu osídliť sliznicu nosa a nedovolia patogénom zaútočiť. "Probiotikum vytvorí prirodzenú biologickú bariéru proti patogénom horných dýchacích ciest a zabráni im spôsobiť ochorenie. Je lepšie infekciám predchádzať, než ich opakovane liečiť antibiotikami," uviedol Soják.


Vysvetlil tiež, že princíp bakterioterapie spočíva vo využívaní protichodne pôsobiacich baktérií proti patogénom bez toho, aby narušila mikrobiálny systém. Prispieva k prevencii a znižovaniu počtu opakujúcich sa infekcií horných dýchacích ciest. Liečba nosovým probiotikom je vhodná pre deti i dospelých. Odborníci odporúčajú používať ho po antibiotickej liečbe.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 00:54