Keďže reštaurácie účtujú vodu v plastových a sklenených fľašiach, pre mnohých je lákavé požiadať o vodu z vodovodného kohútika. Na niektorých miestach je to v pohode, niekde však zas tak nie. Veľa reštaurácii sa nachádza vo štvrtiach, kde je kvalita a čistota potrubí horšia. Po prvé, je tu veľká šanca, že voda z kohútika bude obsahovať všetky druhy chemických látok, čo môže mať nepriaznivý vplyv na vaše zdravie, ale je tu aj prostý fakt, že nefiltrovaná voda z vodovodu, a to najmä vo veľkých mestách, jednoducho nechutí veľmi dobre. Skúste sa preto radšej držať fliaš. Je to väčší rozdiel, ako si možno myslíte.Pixabay
StoryEditor

V pitnom režime robíme chyby, veríme mýtom a pijeme veľa sladených vôd

14.12.2021, 15:43
Autor:
(dia)(dia)
V správnych návykoch dodržiavania pitného režimu máme medzery. Uviedol to gastroenterológ Ladislav Kužela a potvrdili to aj niektoré zistenia prieskumu.

Naše telo je z viac ako polovice tvorené vodou. Pre správne fungovanie nášho organizmu je tak alfou a omegou. Aj napriek tomu však pitný režim častokrát podceňujeme, prípadne ho nedodržiavame správne. To, ako je to naozaj zisťoval nedávny reprezentatívny prieskum.

Výsledky odhalili, že až 70 % ľudí si myslí, že pitný režim dodržiava správne. Okrem čistej vody majú Slováci v obľube neochutené minerálne vody (56 %), čaje (40 %) a kávu (36 %). Veľa však pijeme aj sladené nápoje. Navyše, 12 % respondentov zaradilo do svojich TOP 3 nápojov aj alkohol. „Treba si uvedomiť, že dôležitá je nielen hydratácia ako taká, ale hlavne jej zdroj. Vhodnou voľbou je napríklad nesladená minerálna voda,“ vysvetľuje gastroenterológ Ladislav Kužela.

V pitnom režime robíme chyby, veríme mýtom


Aj keď si často myslíme, že pitný režim dodržiavame správne, robievame chyby a veríme mýtom. Prieskum zaznamenal pozitívne, ale aj negatívnejšie zistenia. Jedným z tých potešujúcich je, že 79 % respondentov pije tekutiny priebežne celý deň. Veľa Slovákov ich pije aj ráno po prebudení (70 %) a 54 % po nich siahne aj pred spaním. Po jedle pije tekutiny až 74 % ľudí, pred jedlom však len 32 %.

„Veľa ľudí si myslí, že pitie tekutín počas jedla má zlý vplyv na naše trávenie. Nie je to pravda. Pitie vody pred jedlom má napríklad preukázateľný vplyv na chudnutie, pomáha regulovať pohyby čreva, je nápomocné pri trávení živín v tráviacej trubici a je aj prevenciou pred zápchou,“ upresňuje Kužela.


Menej lichotivé je zistenie, že 85 % Slovákov pije menej tekutín v zime ako v lete. Až 37 % respondentov tiež uviedlo, že mávajú pocit dehydratácie. „Čakať na smäd sa nevypláca. Keď začneme byť smädní, už je väčšinou neskoro a sme už podhydratovaní. Telo nám dáva vedieť, že sme stratili veľa vody. Lepšie je pravidelne vyrovnávať tekutinovú rovnováhu počas celého dňa,“ upozorňuje ďalej Kužela.

Minerálka či voda z vodovodu?


Zaujímavé sú aj názory na to, či na správny pitný režim stačí len čistá voda z kohútika. Aj keď 62 % opýtaných Slovákov pije balené minerálne vody často, až 80 % z nich si myslí, že na správny pitný režim ich nepotrebujeme a stačí nám len čistá voda z kohútika.

Celkom 60 % respondentov tiež tvrdí, že voda z kohútika je rovnako kvalitná ako minerálna.

„Minerálka aj voda z kohútika obsahujú viaceré telu prospešné látky. Výhodou prírodných minerálnych vôd však je, že ich objem je presne špecifikovaný a nie sú pridávané umelo, no pochádzajú priamo z prírody," hovorí gastroenterológ Kužela.

Sú podľa nej aj štúdie, ktoré poukazujú na benefity ich pravidelného pitia. „Neverte ani mýtom o škodlivosti perlivých variant, napríklad v tom, že spôsobujú okyslenie organizmu. Dokážu totiž hydratovať telo rovnako ako neperlivé a štúdie tiež predpokladajú, že nám môžu uľahčiť prehĺtanie, dokážu jedlo v žalúdku udržať dlhšie, môžu tak pomôcť pri chudnutí a sú prospešné aj pre pacientov so zápchou,“ dodáva.


Na čo však prihliadame pri kúpe balených minerálnych vôd a aké sú naše chuťové preferencie?

Prím hrajú naše chuťové poháriky:

  • pre 56 % Slovákov je rozhodujúca perlivosť
  • pre 26 % konkrétne chuťové preferencie
  • celkom 29 % prihliada aj na overenú značku
  • 25 % prihliada na obsah minerálnych látok
  • menej rozhodujúce sú faktory ako geografický pôvod prameňa, miera mineralizácie či reklama
  • aujímavé je aj to, že až 73 % z opýtaných preferuje minerálky s vyváženou chuťou, pri ktorej ich nič neruší

Prieskum realizovala renomovaná agentúra FOCUS pre spoločnosť Mattoni 1873. Cieľom prieskumu bolo zistiť aktuálny stav a následne, v spolupráci s odborníkmi, edukovať verejnosť o správnych návykoch či potrebe minerálov v tele

Výsledky prieskumu v skratke:

- Správny pitný režim deklaruje viac ako dve tretiny respondentov, najčastejšie pritom ide o mužov, starších ľudí a obyvateľov väčších miest.
- Denne/niekoľkokrát týždenne pije minerálky až 62 % opýtaných. Pri kúpe najčastejšie prihliadajú na chuť, značku a obsah minerálnych látok.
- Gastroenterológ Ladislav Kužela tvrdí, že v správnych návykoch dodržiavania pitného režimu máme medzery. Potvrdili to aj niektoré zistenia prieskumu.

.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 09:45