DIADEŇ 2021MAFRA SLOVAKIA
StoryEditor

Edukačný DIADEŇ 2021 v Bratislave nielen pre diabetikov

14.11.2021, 08:42
Autor:
(dia)(dia)
Pravidelná edukačná akcia DIADEŇ sa konala v sobotu 13. novembra 2021. Účasť bola vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu pomenšia, za to prednášky odborníkov boli na vysokej úrovni.

Na edukačnej akcii sa zúčastnila približne 50-tka ľudí. Došli aj ľudia mimo Bratislavy. Dôvodom bolo nielen vypočuť si informácie o tom, ako sa lepšie starať o ochorenie, ale možnosť opäť prísť medzi pacientov s diabetom a vymeniť si skúsenosti.

Novembrová sobota bola v Bratislave dosť ponurá. Pri zamračenej oblohe a celodennom mrholení sa asi nechcelo veľmi vychádzať von, a tiež veľa zohrala aj epidemiologická situácia, ktorá sa stále zhoršuje. Po iné roky totiž zvyklo na DIADNI bývať viac ľudí. Odborníci však mali naozaj veľmi výpovedné prednášky, pri mnohých sa nám zastavoval dych.

 

MUDr. Ľubomír Barák, primár Detského diabetologického centra SR a hlavný odborník MZ SR pre pediatrickú endokrinológiu, diabetes, poruchy metabolizmu a výživy pripomenul, ako má rodič pristupovať k ochoreniu svojho dieťaťa. Detský pacient sa podľa neho nelíši od iných detí s nediabetom. „Medzi najdôležitejšie však patrí mať vedomosť o aktivitách dieťaťa a netabuizovať ani chúlostivé témy,“ hovorí primár Barák. Liečba diabetu je podľa neho dnes veľmi individuálna. „Aby sme dosiahli koncový úspech, treba brať do úvahy množstvo faktorov, liečba sa „šije“ pacientovi na mieru,“ dodal.

 

Diplomovaná podologička Ing. Milada Nádašiová zo Slovenskej podologickej spoločnosti porozpráva o tom, prečo je dôležité, aby si diabetik denne sledoval svoje chodidla. „Aj z malej ranky, škrabanca, kurieho oka či zarastajúcich nechtov, ktoré pre nediabetika znamenajú jednoduché riešenie, u diabetikov môžu prerásť do závažného problému, akými sú otvorené rany, infekcie, zápaly, ktoré môžu viesť až k odumretiu nohy či amputácii,“ povedala Nádašiová.

 

Profesionálna edukátorka a nutričná terapeutka Mgr. Klaudia Šugrová uviedla, prečo je dôležitá strava vo výžive a liečba diabetikov. „Vhodne zvolené potraviny na tanieri môžu byť liekom, v opačnom prípade môže viesť k zdravotným problémom: nadváhe a obezite, čo už dnes nie je len estetický problém,“ povedala Šugrová.

Čo má obsahovať tanier? „Polovicu by mala byť zelenina, ktorá je zdrojom cenných vitamínov a stopových prvkov,“ vysvetľovala s tým, že ďalšia časť taniera má obsahovať bielkoviny a sacharidy.

 

Psychologička a tiež aj pacientka s diabetom 1. typu PhDr. Petra Ferenčíková, ktorá je zároveň aj  prezidentkou Asociácie diabetikov Slovenska hovorila ako vplýva ochorenie na duševné zdravie diabetika a jeho rodinu. „Ochorenie nie je len o jednotlivcovi, zasahuje výrazne a ovplyvňuje životy aj členov rodiny,“ povedala. Diabetici by podľa nej nemali byť so svojim ochorením sami, preto sú pre nich vhodné rôzne kluby, pacientske organizácie, kde si pacienti s ochorením navzájom radia a povzbudzujú sa.

 

Lekárnik Mgr. Peter Gylaník oboznámil o novinách a službách, ktoré pre svojich klientov pripravili v lekárňach Dr. Max. Okrem liekov a výživových doplnkov ponúkajú lekárne aj doplnkové služby. „Ľudia si dnes vo vybraných lekárňach Dr.Max môžu nechať zmerať glykovaný hemoglobín, ktorý robia len ambulancie lekárov a taktiež si môžu nechať zmerať hladinu protilátok proti ochoreniu Covid,“ poznamenal Gylaník. Tieto aktivity budú spoplatnené, budú stať približne desať eur.

Účastníci akcie Diadeň si mohli nechať otestovať hladinu protilátok aj hladiny glykovaného hemoglobínu zadarmo.

 

Okrem toho boli pripravené aj ukážky historických zdravotníckych pomôcok. Od striekačiek na aplikovanie inzulínu, ktoré sa v minulosti museli zakaždým vyvárať, až po moderné prístroje, rôzne pumpy a senzory.

Akciu každoročne, s výnimkou toho minulého, organizuje spoločnosť MAFRA Slovakia, vydavateľ časopisu Diabetik a ďalších titulov a spoločnosť Dr.Max, ktorá združuje sieť lekárni po celom Slovensku. Diadeň budeme pripravovať aj budúci rok, pokiaľ to epidemiologická situácia dovolí.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 08:38