Dedí sa najmä cukrovka druhého typu. K jej vzniku prispieva nadváha, nedostatok pohybu a tiež nevhodné stravovacie návyky, najmä nadbytok sladkého. "Mnoho štúdií potvrdzuje, že ak dodržiavajú potomkovia rodičov s cukrovkou druhého typu zdravú diétu a majú dostatok pohybu, môže sa počiatok vzniku choroby oddialiť o desať až pätnásť rokov," vysvetľuje lekárka Jana Yanová. Existuje ešte cukrovka prvého typu, ktorá vzniká bez ohľadu na to, ako zdravo či nezdravo žijete. Aj v jej prípade môže hrať rolu genetická záťaž. Diabetes prvého typu u matky totiž predstavuje pre jej potomstvo až trojpercentné riziko choroby. "Inak ale cukrovku prvého typu môže spustiť aj banálne infekčné ochorenie, ktorému sa ani pri najlepšej snahe nemôžeme vyhnúť," informuje Jana Yanová.Pixabay
StoryEditor

V prvom roku pandémie zomrelo až o 40 percent diabetikov viac než pred ňou

09.11.2021, 16:19
Autor:
(dia)(dia)
Príčinou nárastu úmrtí je nielen samotný covid-19, ale aj zanedbaná zdravotná starostlivosť. Diabetici vlani vynechávali návštevy u diabetológa a ostatných lekárov a zároveň často porušovali diabetickú stravu a mali menej pohybu. To zhoršilo ich cukrovku, a preto mnohí oveľa ťažšie odolávali covidu-19.

„Výskyt cukrovky dosahuje vrchol u ľudí starších ako 65 rokov. U nich je väčšia pravdepodobnosť, že cukrovkou trpia už niekoľko rokov, a teda sa u nich často vyskytujú aj diabetické komplikácie. Cukrovka a vyšší vek idú ruka v ruke s inými chorobami, najčastejšie so srdcovo-cievnymi, vysokým tlakom a obezitou. Imunitný systém týchto pacientov je narušený, čo sťažuje boj proti vírusu, ktorému sa darí v prostredí zvýšenej hladiny cukru v krvi. To je príčinou dlhšej doby ich zotavovania sa z infekcie,“ vysvetľuje diabetológ MUDr. Jozef Lacka.

Súčasne platí, že covid-19 zhoršuje cukrovku

„Zhoršený stav cukrovky evidujeme niekoľko mesiacov aj u tých pacientov, čo infekciu už prekonali,“ upozorňuje Lacka. Napriek tomu bolo do konca septembra 2021 zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny len 54,2 % diabetikov 1.typu a 62,1 % diabetikov 2. typu nad 12 rokov poistených v Dôvere.


Pre pandémiu museli byť pozastavené aj osobné stretnutia diabetikov s edukátorkami, ktoré im pomáhali zvládať cukrovku, Dôvera preto začala svoje poradenstvo diabetikom poskytovať telefonicky. „Nemohli sme nechať našich diabetikov počas pandémie napospas osudu, práve kvôli covidu potrebovali našu pomoc ešte intenzívnejšie. Tak sme im k dispozícii po telefóne,“ podotýka Roman Mužik, manažér odboru strategického plánovania v Dôvere.


Ľudí s cukrovkou, ktorí o svojom ochorení vôbec nevedia, je zrejme až 230-tisíc

Je to viac ako dvojnásobok doterajších odhadov. Vyššie číslo vyplýva zo skríningu, ktorý robila Dôvera v spolupráci so 73 všeobecnými lekármi pre dospelých od novembra 2017 do decembra 2019. Odhalil 589 diabetikov a 322 prediabetikov, ktorí o svojom probléme vôbec netušili.


„Ak by všetci všeobecní lekári na Slovensku robili skríning v rovnakej miere ako tí zapojení v študijnom skríningu, tak by číslo potenciálnych diabetikov mohlo dosiahnuť až 230-tisíc. S už odhalenými diabetikmi tak môže byť v SR podľa dát Dôvery približne 614-tisíc diabetikov,“ predpokladá Roman Mužik.


Štúdia ďalej potvrdila takmer trikrát vyššie riziko vzniku cukrovky, resp. dvakrát vyššie riziko vzniku prediabetu, ak človek trpí kardiologickými alebo metabolickými ochoreniami. „Výsledky skríningu ukazujú, že ľudí s cukrovkou je oveľa viac, než udávajú doterajšie odhady. Čím skôr sa toto ochorenie odhalí, tým väčšiu má pacient šancu na jej zvládnutie a v prípade prediabetu dokonca aj na úplné vyliečenie," zdôrazňuje MUDr. Lacka.

Dáta ukazujú, že tehotenskej cukrovky je trikrát viac


Vyššie riziko pre rozvoj diabetu majú aj ženy, ktorých tehotenstvo sprevádza tehotenská cukrovka. Oficiálne sa uvádza jej výskyt u štyroch žien zo sto, no naše dáta naznačujú, že je to až trikrát viac. V Čechách dokonca odhadujú jej výskyt u 15 % tehotných. Ide o závažný problém, lebo cukrovka predstavuje riziko pre matku i dieťa a u mnohých žien s tehotenskou cukrovkou sa môže po pôrode rozvinúť „klasický“ diabetes 2. typu.


„Len tretina žien s tehotenskou cukrovkou absolvuje kontrolné vyšetrenie do roka od pôrodu. Mnoho matiek na seba zabúda alebo o tomto zdravotnom riziku nevie. Preto ženy s tehotenskou cukrovkou vzdelávame, ako tehotenstvo zvládnuť s minimom rizík pre seba a dieťa a pripomíname im aj popôrodné kontroly,” konštatuje Roman Mužik. Využívať môžu bezplatné vzdelávanie a poradenstvo v programe DôveraPomáha diabetikom.


Počas tehotenstva sa  potvrdila tehotenská cukrovka aj u Alexandry Pevalovej. „O tom, že mi kvôli tomu hrozí diabetes 2. typu, sa zmienil jeden doktor počas môjho zotavovania sa po pôrode. Netušila som však, čo mám urobiť, aby som zistila, aké veľké je u mňa toto riziko. Poradila mi až Dôvera. Oveľa viac teraz vnímam potrebu zmeny životného štýlu, aby som sa cukrovke aj naďalej v živote vyhla,” priznáva Pevalová, ktorá pracuje ako organizátorka konferencií Umenie byť ženou.

Dôvera pomáha dospelým diabetikom na celom Slovensku


Na všetky tieto tri zlé správy o vývoji diabetu na Slovensku ponúka zdravotná poisťovňa Dôvera riešenie v podobe programu DôveraPomáha diabetikom. Už päť rokov poskytuje bezplatné poradenstvo dospelým diabetikom 1. aj 2. typu, prediabetikom a najnovšie aj ženám s tehotenskou cukrovkou. Od novembra 2021 sa do programu môžu zapojiť jej poistenci z celého Slovenska.


Diabetici, ktorí program využili, spolu schudli takmer osem ton – takmer dve tretiny z nich v priemere päť kilogramov. Zlepšil sa im tlak krvi, klesol krvný cukor i glykovaný hemoglobín. Ich diabetológovia preukazujú intenzívnejší záujem o zvyšovanie kvality liečby, potrebné vyšetrenia robia častejšie a dôslednejšie.


Príkladom je meranie glykovaného hemoglobínu, pomocou ktorého sa dá určiť stav pacientovej cukrovky. Toto vyšetrenie by mal diabetológ urobiť minimálne raz za rok, u pacientov s neuspokojivými hodnotami dva- až štyrikrát ročne. „Z našich údajov vyplýva, že diabetológovia v programe DôveraPomáha diabetikom merajú glykovaný hemoglobín častejšie ako tí lekári, ktorí v našom programe nie sú. Za päť rokov zvýšili meranie tohto parametra o 14,2 %, zatiaľ čo diabetológovia, ktorí sa do programu nezapojili, len o 4,6 %,“ uzatvára Roman Mužik.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 03:36