Dôkladne si osušte ruky jednorazovým uterákom.Žluté týdny.cz
StoryEditor

Umývať si ruky mydlom? Stále najlepší spôsob prevencie infekcií

23.10.2021, 09:00
Autor:
(dia)(dia)
Nielen pandémia koronavírusu vrátila do popredia tému hygieny rúk a predchádzania infekciám.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, ako je nevyhnutné, aby sme si ruky umývali pravidelne a správne.

Okrem umývania rúk využívajú ľudia aj dezinfekciu

Pandémia Covid-19 zvýšila opatrnosť k vlastnému zdraviu, v nemalej miere aj k osobnej hygiene. Viac ako 75 % opýtaných používa na hygienu rúk mydlo i dezinfekciu. Takmer 50 % po nej siahne aj po príchode domov. Ukázal to prieskum, ktorým HARTMANN - RICO oslovil bezmála tisíc respondentov. Vyše 40 % z nich uviedlo, že dezinfekciu použije dva až trikrát denne.

„Hoci sme jedným z hlavných svetových výrobcov dezinfekcie, vždy ju, popri zdravotníckych zariadeniach, odporúčame predovšetkým tam, kde nie je tak jednoduché umyť si ruky vodou a mydlom alebo je nutné dočasne zvýšiť štandard hygieny rúk, napr. keď má niekto v domácnosti infekčné ochorenie," potvrdzuje Petr Havlíček, ktorý je v spoločnosti zodpovedný za oblasť dezinfekcie.

Rukami sa prenášajú nebezpečné vírusy

Nečistými rukami veľmi jednoducho môžeme prenášať nebezpečné vírusy, baktérie a huby, ktoré môžu spôsobiť napr. žltačku typu A, vírusové aj bakteriálne hnačkové ochorenia a rad ďalších infekčných ochorení.

Iba 20 sekúnd spolu s mydlom a vodou postačí na účinnú prevenciu.

Zanevrieť by sme nemali ani na dezinfekciu, ktorá je bezpochyby nenahraditeľná napr. v hromadnej doprave, na úradoch, ale aj v nemocniciach. Tam je rozumné použiť ju pri príchode aj odchode.

Skupina HARTMANN preto už v minulom roku začali kampaň Misia: Prevencia infekcií, ktorá bojuje za vyššiu prevenciu infekcií. Je kombináciou edukácie a projektov, ktoré si kladú za cieľ znižovať riziko infekcií a zlepšovať hygienické štandardy nielen v zdravotníckych zariadeniach.


O Svetovom dni umývania rúk

Globálny deň umývania rúk existuje od roku 2008 a každoročne pripadá na 15. októbra. Je zameraný na všetkých dospelých a deti, ale najmä na všetky školy, domovy dôchodcov, nemocnice a všetky ďalšie zdravotnícke zariadenia. Ide o medzinárodnú iniciatívu podporovanú inštitúciami ako je Svetová banka, UNICEF, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC/USA) a rôzne ďalšie spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 06:15