TASR/AP
StoryEditor

Očkovanie proti chrípke sa odporúča najmä rizikovým skupinám pacientov

07.10.2021, 14:00
Autor:
TASRTASR
Očkovanie proti sezónnej chrípke sa odporúča každý rok najmä rizikovým skupinám pacientov. Ide o starších ľudí, pacientov s chronickými ochoreniami, ale aj zdravotníckych pracovníkov či pracovníkov v domovoch sociálnych služieb

Očkovanie sa rovnako odporúča aj deťom do piatich rokov a tehotným ženám. Na sociálnej sieti to pripomenul Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

"V tomto roku odborníci opäť ešte viac upozorňujú na dôležitosť očkovania, keďže kombinácia ochorenia COVID-19 a chrípky môže byť obzvlášť nebezpečná," zdôraznil ŠÚKL.

Na Slovensku je zaočkovanosť proti chrípke dlhodobo veľmi nízka

Celková zaočkovanosť dosahuje 5,7 percenta. "Keďže v prípade vakcín proti chrípke a proti COVID-19 ide o neživé očkovacie látky, odporúča sa očkovať so štandardným rozostupom 14 dní pre lepšie rozlíšenie prípadných nežiaducich reakcií," priblížila Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

V prípade, že je očkovaná osoba podľa nej vo vysokom riziku nákazy a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 alebo chrípky, môžu sa obe vakcíny podať s akýmkoľvek odstupom alebo súbežne, každá do iného ramena.

Na Slovensku sú registrované tri vakcíny proti chrípke

Na Slovensku sú registrované tri vakcíny proti chrípke, a to Vaxigrip Tetra, Influvac Tetra a Fluenz Tetra. Ako prvá bola na Slovensko dodaná 6. septembra vakcína Influvac Tetra v počte 219.880 dávok.

Vakcína Vaxigrip Tetra by mala byť dostupná v lekárňach od začiatku októbra, plánovaný je dovoz 200-tisíc dávok. "V polovici októbra očakávame aj prvú z plánovaných 30.000 dávok vakcíny Fluenz Tetra, ktorá je určená pre deti a dospievajúcich od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov," spresnil ŠÚKL.

Vakcíny majú každý rok mierne upravené zloženie

"Je to pre to, že vírusy chrípky mutujú a dokážu meniť svoje vlastnosti. Každoročné očkovanie preto chráni pred tými kmeňmi vírusu, ktoré momentálne v populácii prevládajú," uviedol ŠÚKL. V prípade záujmu o očkovanie proti chrípke je potrebné sa informovať u všeobecného lekára alebo pediatra.

Každoročná chrípková sezóna sa začína v októbri a končí sa až koncom apríla nasledujúceho roka. Epidémia chrípky postihuje Slovensko najčastejšie od januára a trvá až do konca februára. Ochrana po očkovaní trvá najmenej jednu chrípkovú sezónu.

Epidemiológovia očakávajú v tejto sezóne väčšiu aktivitu chrípky po tom, ako sa vírus chrípky minulý rok takmer vytratil, čomu napomohlo najmä nosenie rúšok či obmedzenie stretávania sa. "Tým, že väčšina populácie sa s vírusom chrípky nestretla, odolnosť voči nemu klesla, pretože si neposilnili prirodzenú imunitu," dodala Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 07:35