TASR/Ladislav Vallach
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: 10 odporúčaní pre diabetika pri cestovaní

29.09.2021, 13:00
Autor:
(dia)(dia)
Konečne je tu ten najkrajší čas v roku! Nech si hovorí, kto chce, čo chce, leto je pre mňa najkrajším ročným obdobím.

Slniečko, teplé letné večery, ľahké šaty a nával energie je presne to, čo na lete najviac milujem. No vysoké teploty často prinášajú aj problémy. Čo by sme teda ako diabetici mali mať po celé leto pri sebe? Napíšem vám svoje odporúčania.

1. tip

Na prvé miesto vo svojom rebríčku dávam niečo, čo som posledné roky nepotrebovala, ale momentálne je to nevyhnutnosťou. Očkovanie. Presne to, o ktorom teraz počúvame z každej strany. V súvislosti s pandémiou je podľa môjho názoru „must have“ na to, aby sme mohli ako-tak slobodne prežiť toto leto bez veľkých obmedzení. Každý z nás sa chce totižto stretávať s priateľmi, sedieť na teraske alebo vycestovať na dovolenku.

2. tip

Mojím overeným tipom, bez ktorého sa v lete v horúčavách nepohnem, je chladiace púzdro na inzulín. Pri vysokých teplotách, keď je inzulín vystavený priamemu slnečnému žiareniu, môže ľahko dôjsť k jeho znehodnoteniu. Práve preto ho vždy nosím v puzdre, ktoré po namočení v studenej vode udržiava inzulín v bezpečnej teplote niekoľko dní.

3. tip

Všeobecný bod, ktorý platí pre každého – nezabudnite sa chrániť pred slnečným žiarením opaľovacími krémami, slnečnými okuliarmi, pokrývkou hlavy a nezabudnite ani na vhodnú obuv.

4. tip

Hypobalíček. Tento balíček je už v mojom živote takou samozrejmosťou, že je jedno, na akú priečku ho zaradím. Vždy, vždy, vždy, každý jeden deň, v každej jednej kabelke či batohu, v šuplíku v kancelárii, v aute, pri posteli – jednoducho všade mám poruke niečo sladké. Aj vám sa už stalo, že za vami prišiel kamarát či šéf prosiť o nejakú maškrtu? Všetci o nás vedia, že pri sebe budeme mať arzenál fajnotiek. Veď povedzme si úprimne, ak už to hypo príde, radi si ho vychutnáme svojou najobľúbenejšou sladkosťou. Ja tie svoje napr. pri cestovaní lietadlom nosím v priehľadnom uzatvárateľnom vrecku. Zväčša je v ňom džús, hroznový cukor a rôzne druhy suchých keksíkov.

5. tip

Prispôsobujte stravu situácii. Program našich letných dní je plný osláv, turistík, výletov či cestovania. Pre mnohých spontánnych jedincov to nepredstavuje žiaden problém, avšak my musíme vždy myslieť dopredu. To je ten kameň úrazu, ktorý možno niektorí nechápu. Každý z nás pozná svoje telo, svoj režim, svoju citlivosť na pohyb, preto musí prispôsobovať situáciám aj svoju stravu a liečbu inzulínom.


Ak napríklad vieme, že cestujeme autom niekoľko hodín k moru, svoj príjem sacharidov zmenšíme, keďže budeme bez pohybu. Ak, naopak, vieme, že nás čaká turistika, doprajeme si na desiatu pokojne aj sladkú horalku a banán. Ja si na dovolenkách napríklad rada doprajem veľa miestneho ovocia. Vplyvom horúčav, plávaním a pohybom to rýchlo spálim a vyhnem sa aj hypoglykémiám.

6. tip

Majte vždy pripravený aj plán B! Ak ste diabetik, ktorý používa inzulínovú pumpu, a letíte na dovolenku do zahraničia, zoberte si so sebou vždy aj inzulínové pero. Nikdy neviete, či náhodou pumpu „neutopíte“. Pumpa na rozdiel od senzoru nemôže byť ani vystavená priamemu slnečnému žiareniu, tak si na to dávajte pozor. Na dovolenku si vždy so sebou berte aj náhradné perá, ihly, lancety, prúžky do glukomera či baterky.

7. tip

V lete je bežným javom, že si slabosť z horúčav mýlime so stavom hypoglykémie. Nie je hanbou kontrolovať sa častejšie, ako je bežné. Treba mať vlastné telo pod kontrolou. Avšak v kombinácii so syndrómom neuvedomovania si hypoglykémie, letným alkoholickým drinkom v ruke a tancom môže dôjsť k tomu, že pri hypoglykémii stratíme vedomie. Aj keď sa mi to ešte (klop, klop, klop) nikdy nestalo, bola som svedkom toho, ako niekto potreboval pomoc inej osoby, ktorá by mu pichla glukagón. Preto je dôležitým bodom mať pri sebe aj injekciu glukagónu a hlavne vysvetliť svojim blízkym, ako ju v prípade núdze použiť a zachrániť nám život.

8. tip

Potvrdenie od lekára, že som diabetik – toto potvrdenie som mala pri sebe pri každej jednej dovolenke, keď som cestovala lietadlom. Ak by sa stalo, že by som na letisku „pípala“, stačilo by ukázať dané potvrdenie v angličtine.V skutočnosti sa mi to však nikdy nestalo, videla som nespočetne veľa ráz, že diabetik ukázal na pumpu alebo senzor a bez problémov ho cez osobnú kontrolu pustili ďalej. Je však fajn mať pri sebe potvrdenie o tom, že máme pri sebe glukomer, inzulínové pero alebo ďalšie pomôcky. Potvrdenie vám vypíše diabetológ.

9. tip

Pitný režim je dôležitý nielen pre nás diabetikov, ale všeobecne pre každého. Obzvlášť v letných horúčavách. Najlepšie je nosiť pri sebe vždy fľašu s vodou, ktorú si môžete kedykoľvek doplniť. Samozrejme, je dôležité uvedomiť si, že najlepšie je piť čistú vodu a nezamieňať pitný režim za alkoholické nápoje. Všetci vieme, že to k letnej párty jednoducho patrí, ale keď si už dáte nejaké to prosecco, nezabudnite k nemu vypiť aj veľký pohár vody.

10. tip

V poslednom rade, nezabúdajte na dobrú náladu. To, že sme diabetici, nám nijako nezakazuje cestovať, zabávať sa, chodiť na výlety a užívať si život. Žijeme len raz, preto si užívajte každú jednu chvíľu naplno. Zmanažujte svoju večeru tak, aby ste si po nej mohli dať aj zmrzlinu.
Pichnite si menšiu dávku inzulínu, keď viete, že vás čaká náročnejšia prechádzka. Nenechajte si hyper- či hypoglykémiou pokaziť výlet, ale myslite na všetko dopredu. Verím, že sme všetci natoľko šikovní, že si užijeme toto leto presne podľa predstáv. Želám vám to najkrajšie leto!

Vaša Zuzka

článok bol publikovaný v letnom čísle časopisu Diabetik (07-08/2021)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 10:04