StoryEditor

Aby podnikanie nebolo nočnou morou

10.10.2007, 00:00

Podnikanie by nemalo byť súbojom s papiermi a úradmi! Tvrdí to eurokomisár pre vnútorný trh Charlie McCreevy. Európska únia tlačí na členské štáty, aby znižovali administratívnu náročnosť podnikania -- cieľom je, že založenie firmy by nemalo trvať dlhšie ako týždeň. Európska rada na jarnom summite v marci 2007 odsúhlasila, aby sa do roku 2012 administratívne zaťaženie, ktoré vyplýva z právnych predpisov EÚ, znížilo o 25 %. Európska komisia robí v krajinách prieskum o administratívnej náročnosti pri vybavovaní formalít, ktorými musia prejsť podnikatelia. Návrhy na zjednodušenie byrokracie Brusel predstaví v prvom štvrťroku 2008. Z doterajšieho prieskumu vyplynulo, že najviac zaťažuje firmy účtovníctvo a audit.
Podľa Európskej komisie je administratívne zaťaženie v každej členskej krajine EÚ približne 4 % HDP, čo na Slovensku predstavuje asi 60 miliárd korún vo forme podnikateľských nákladov. Komplikované je založenie firmy. Pozitívnym príkladom je Portugalsko, ktoré zriadilo pre podnikateľov kontaktné miesta, kde si môžu vybaviť všetky formality za jeden deň. Podnikateľ môže založiť firmu bez papierov -- elektronicky a z kancelárie.
V Poľsku potrebuje podnikateľ na založenie firmy päť dní, vo Veľkej Británii sa mu to podarí do 24 hodín. Na Slovensku sa čas na založenie firmy stále môže počítať na týždne, čo krajinu v roku 2006 zaradilo na 47. miesto svetového rebríčka podľa Svetovej banky.
Znižovaním administratívneho zaťaženia podnikania v Slovenskej republike v rokoch 2007 až 2012 sa zaoberala minulý týždeň vláda. Jedným z rozhodnutí je, že každý rok vyberie približne 15 nových zákonov, ktoré sa musia preskúmať do 3 rokov od nadobudnutia ich účinnosti. Prieskum má ukázať, či sú existujúce právne predpisy skutočne potrebné. Okrem toho vláda novelou živnostenského zákona zriadila kontaktné miesta pre podnikateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 05:42