StoryEditor

Zajac: Nemocnice nevedú riadne účtovníctvo

08.10.2007, 00:00

Najväčší problém v slovenskom zdravotníctve je v tom, že štátne zdravotné zariadenia si nevedú žiadne regulárne a vierohodné účtovníctvo. Tvrdí to bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac. "Aj preto keď minister Valentovič najnovšie vyhlásil, že sa zadlžovanie zdravotníckych zariadení údajne spomaľuje, neverím tomu. Zariadenia s takým neprehľadným hospodárením nemôžu vykazovať vierohodné štatistické údaje."
Podľa Zajaca -- ak od nemocníc a podobných zariadení nie sú k dispozícii základné ekonomické informácie, nemožno ani zhodnotiť, ako to s nimi je. Mnohí nemenovaní lekári otvorene hovoria o deformovaní výkazov, napríklad riaditeľ Prvej súkromnej nemocnice v Košiciach-Šaci Juraj Vančík povedal, že štátne nemocnice často nadsadzujú čísla o svojich výkonoch a operáciách, "akože" ich zaokrúhľujú, a to vždy nahor, a takto ich vykazujú v rezorte. Aj Zajac si myslí, že "je to možné, ale tam by už šlo aj o poistné podvody".
Skutočnosť, v akom stave sa nachádzajú štátne zdravotnícke zariadenia, dal exminister -- predtým, ako bývalá vláda odštartovala ich transformáciu -- preveriť. Tak, že nariadil vykonať hĺbkovú analýzu. "Bol to hĺbkový pohľad, v ktorom bolo zahrnuté oddlžovanie cez spoločnosť Veriteľ a zároveň sme dali vytvoriť znalecké posudky, ktoré ocenili štátne nemocnice ako kompletný podnik s jeho nehnuteľnosťami, pohľadávkami, zásobami a tak ďalej. Získali sme absolútne jasný pohľad, aká je dynamika a trendy." Aj vďaka týmto analýzam vzniklo päť štátnych akciových spoločností, ktorých hospodárenie je odvtedy podľa Zajaca prehľadné a bez zadlžovania. Okrem nich sa však posudky ďalej nevyužívali. "Ležia na ministerstve zdravotníctva a sú nahrané aj na notárskom registri," dodáva. Za jeho čias pripravilo ministerstvo transformáciu i ďalších nemocníc, ale nestihla sa. "Malo sa ich transformovať 14. Ale vláda, alebo -- ak chcete -- Dzurinda sa zľakol opozície a stoplo sa to," priznáva Zajac.
Cestu pre naše zdravotníctvo nevidí v odštátňovaní, ale v zmenách právnej formy nemocníc na akciovky, ako sa to už začalo s prvými piatimi. Akciovky si povedú riadne účtovníctvo, budú sa pravidelne auditovať a podliehať indikátorom kvality.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 01:47