StoryEditor

Odlišnosť je v cene i výške zliav

16.07.2007, 00:00

Turistická karta na tri dni môže v európskom meste stáť 12 eur, ale aj 80 eur. Menej peňazí odčerpá výletníkovi z rozpočtu v hlavných mestách Slovenska, Maďarska, Poľska či Chorvátska, podstatne viac v metropole Veľkej Británie, Írska či Holandska.
Niečo za niečo
Pri porovnávaní cien však treba prihliadať najmä na to, aké atrakcie karta jej majiteľovi dopraje vidieť zdarma. Následne čo všetko môže navštíviť alebo absolvovať so zľavami a v akej výške.
Cena turistickej karty v Bratislave je napríklad oproti londýnskej či dublinskej výrazne nižšia. Na rozdiel od kariet hlavných miest Írska či Veľkej Británie, s ktorými je prehliadka niekoľkých desiatok pamiatok a atrakcií bezplatná, bratislavská karta jej majiteľa neoprávňuje na vstup do žiadneho múzea či galérie zadarmo. Väčšina bratislavských múzeí a galérií, ktoré sú do systému zapojené, držiteľom karty poskytuje maximálne 20-percentné zľavy na vstupnom. O pätinu menej zaplatí návštevník hlavného mesta Slovenska s kartou aj pri návšteve zoo.
Pomerne priaznivá je v porovnaní s inými mestami cena trojdňovej viedenskej turistickej karty. Podľa Eriky Rožkovej z agentúry Compress sa síce niekoľko rokov po sebe nezvyšovala, ale v januári 2007 stúpla z pôvodných 16,90 eur na 18,50 eur. S navýšením ceny sa však súčasne rozšíril aj počet zariadení, kde karta platí. Pred časom ich bolo 170, dnes už 210.
Doprava v cene
Vo väčšine európskych miest, ktoré ju ponúkajú, turistická karta na 24, 48 alebo 72 hodín návštevníkom nahrádza aj lístok na mestskú hromadnú dopravu. Tak to funguje pri kúpe 72-hodinovej Vienna Card v rakúskej metropole, ale aj Bratislava City Card platnej počas jedného, dvoch či troch dní. S dospelým držiteľom viedenskej karty navyše môže cestovať zdarma aj jedno dieťa do 15 rokov.
Iné mestá -- napríklad Londýn či Praha, však jazdu verejnou dopravou v základnej cene karty zahrnutú nemajú. Záujemca si ju môže k turistickej karte priplatiť.
Okrem mestskej verejnej dopravy karta vo viacerých mestách umožňuje spoznať zákutia hlavné dominanty i tajomné zákutia mesta nielen zo sedadla autobusu či električky, ale aj z vagónu turistického vláčika alebo paluby vyhliadkovej lode. Vo väčšine prípadov však prevádzkovatelia tohto typu dopravy na kartu poskytujú zľavu v 10- či 20-percentnej výške, takže sa nedá príliš spoliehať na bezplatnú plavbu loďou.
Hodiny a dni
Pri kúpe karty treba počítať s tým, že nie všetky produkty tohto charakteru majú rovnako nastavenú lehotu platnosti. Niektoré ju počítajú na kalendárne dni. Pri jej kúpe neskoro popoludní či večer je teda výhodnejšie ako prvý deň jej platnosti označiť až druhý deň pobytu. Takýto postup napríklad odporúča Jozefína Páleníková z pobočky Bratislavského kultúrneho a informačného centra na Klobučníckej ulici návštevníkom hlavného mesta Slovenska.
S inými kartami môže turista zavítať do vyhliadnutej galérie už niekoľko minút po príchode do mesta a kúpe karty, bez ohľadu na to, či pricestoval o ôsmej hodine ráno alebo popoludní. Lehota platnosti sa počíta na hodiny, takže jej výhody môže využívať do poslednej minúty 24., 48., alebo 72. hodiny jej platnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 08:16