StoryEditor

Baťa: Podnikajte poctivo

25.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Podnikateľ Tomáš Baťa prevzal v Londýne cenu za celoživotný prínos zodpovednému kapitalizmu. Cenu, ktorú udeľuje medzinárodná porota zorganizovaná časopisom First, mu odovzdal britský minister financií Alistair Darling. Baťa pred udelením ceny novinárom povedal, že "v podnikaní vždy musí byť poctivosť a etický rozmer. Je to poctivé, poriadne, etické podnikateľstvo, ktoré slúži verejnosti," zhrnul svoj názor na zodpovednosť kapitalistu. Podľa neho je 18 rokov po páde komunizmu v Česku vidieť výborného podnikateľského ducha. "Mám radosť, ako sa práve to vyvíja," dodal.
Dnes 92-ročný syn zakladateľa Baťových závodov a dlhoročný predseda správnej rady priletel do Londýna prevziať cenu i so svojou ženou Sonjou, s ktorou majú dodnes celý rad projektov, vrátane múzea obuvníctva v Toronte.
Cena za zodpovedný kapitalizmus (Responsible Capitalism Award) sa vo Veľkej Británii udeľuje od roku 2000. Je určená tým, ktorí preukázali jednak podnikateľský úspech, ako aj zodpovednosť voči spoločnosti. Jej zakladateľom je Rupert Goodman. Tento rok dostal hlavnú cenu Howard Schultz, predseda správnej rady spoločnosti Starbucks.
Pripomeňme, že len pred pár dňami súdne orgány v Česku očistili meno otca Tomáša Baťu Jana Antonína. Po šesťdesiatich rokoch české štátne zastupiteľstvo definitívne skonštatovalo, že obvinenia Baťu st., súvisiace s ignorovaním odboja proti nacistom, nie sú pravdivé.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 03:08