StoryEditor

Austrália

22.11.2006, 23:00

Foto č.1
V štvormiliónovom Sydney majú dômyselný dopravný systém. Súpravy metra jazdia pod zemou len v centre mesta, mimo neho fungujú už iba nad zemou. Dopĺňajú ich autobusy (nastupuje sa do nich len cez predné dvere), loďky, električka v širšom centre a nadzemná jednokoľajnica v centre, zvaná monorail. Do jednokoľajnice sa nastupuje priamo z prvých alebo druhých poschodí nákupných a zábavných centier a premáva len v jednom smere.
Autobusy fungujú v Sydney na inom princípe než v Bratislave. Takmer všetky začínajú v centre a končia na predmestiach. Ak autobus spája viacero predmestí, nepremáva cez centrum. Nezávislé autobusové siete sú vybudované aj vo vzdialenejších predmestiach od centra, kde odľahlé oblasti spájajú s vlakovými stanicami.
Súčasťou mestskej hromadnej dopravy sú aj loďky, ktoré sú výhodným riešením vzhľadom na dlhý a úzky záliv Pacifiku, oddeľujúci severnú a južnú časť mesta. Loďky spájajú dopravný uzol Circular Quay v blízkosti slávnej opery až s predmestím Parrammata, ktoré je vzdialené približne tridsať kilometrov. Týždenný kombinovaný lístok na všetky druhy dopravy stojí od tridsať do päťdesiat austrálskych dolárov v závislosti od vzdialenosti od centra. Snímka zachytáva centrum Sydney. Autobus stojí pri radnici, pod ktorou je významná križovatka siete vlakov.

Foto č. 2
Kráľovský národný park sa nachádza južne od Sydney. Dostať sa tam dá vlakom z centra a na konečnej stanici Cronulla treba prestúpiť na loďku, ktorá turistov prevezie do osady Bundeena. Odtiaľ sa dá vyraziť na výlet po pobrežnom útese Pacifiku.Ten sa strieda s nádhernými panenskými plážami. Treba si však prikryť hlavu klobúkom kvôli ostrému slnku a dávať si pozor na hady. Na jedného z najjedovatejších, hada hnedého, sme totiž skoro stúpli.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 19:53