StoryEditor

BKS Bank odkúpila Kofis Leasing

23.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Novým 100-percentným vlastníkom slovenskej spoločnosti Kofis Leasing sa stala rakúska BKS Bank. Informovali o tom zástupcovia lízingovej firmy, ako aj rakúskej banky. Pôvodný vlastník, rakúska spoločnosť Kommunalkredit, ktorá je členom nadnárodnej finančnej skupiny Dexia, mala vo svojom portfóliu podľa vyjadrení BKS Bank jedinú spoločnosť orientujúcu sa na lízing, preto sa rozhodla slovenskú firmu predať. "V marci tohto roka sme dospeli k vzájomnej dohode," povedal riaditeľ pre vnútorný a zahraničný obchod BKS Bank Josef Morak. Koncom júla tohto roka odsúhlasil fúziu aj Protimonopolný úrad SR.
Nový akcionár po dohode s manažmentom Kofis Leasingu zároveň rozhodol o zmene značky, ktorá bude vyjadrovať príslušnosť ku koncernu BKS Bank. Kofis Leasing sa tak zmení na BKS Leasing. V týchto dňoch sa rozbehli projekty, ktorými sa Kofis Leasing integruje do chodu BKS Bank. "Treba doriešiť ešte technické detaily na prispôsobenie sa štruktúram banky," skonštatoval Morak. Zmena názvu spoločnosti nebude mať podľa zástupcov BKS žiadny vplyv na obchodné zvyklosti lízingovej firmy. BKS zároveň nepočíta so žiadnymi internými zmenami a neplánuje ani ďalšiu fúziu s niektorou z ostatných lízingových spoločností na slovenskom trhu.
BKS Bank je na slovenskom trhu zastúpená okrem lízingovej spoločnosti aj kanceláriou banky, a to od konca júna tohto roka. "V strednodobom horizonte plánujeme uskutočniť ešte ďalšie operatívne obchody, ale to až niekedy v roku 2011," povedal Morak. BKS v týchto dňoch uvažuje o otvorení novej pobočky BKS Leasing v Banskej Bystrici, pričom v súčasnosti tam má len obchodné zastúpenie. BKS Leasing sa chce zamerať na lízing nehnuteľností. V roku 2006 tvoril v rámci štruktúry novej produkcie lízing nehnuteľností niečo vyše 16 percent. "V ďalších dvoch rokoch by sme chceli podiel nehnuteľností v našom portfóliu zvýšiť na zhruba 25 percent," povedal predseda Predstavenstva BKS Leasing Peter Kňaze. Najväčší podiel v komoditnej štruktúre majú ojazdené vozidlá, avšak lízing nehnuteľností má podľa neho potenciál rastu. "V lízingu realít by sme chceli ponúkať nehnuteľnosti v nižších obstarávacích cenách. Väčšina lízingových firiem na Slovensku máva totiž spodnú hranicu pomerne vysokú," povedal Kňaze.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 05:45