StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

18.03.2007, 23:00

Tento týždeň exspirovali derivátové kontrakty a trhy boli preto do značnej miery nervózne a volatilné. Po utorkovom ťažkom výpredaji na zámorských trhoch sa v stredu zobudili medvedi aj v strednej Európe a zatlačili trhy do značných strát. Index WIG 20 sa dokonca načas dostal aj pod 3 150 bodov, no býci potom menšou dvojdňovou rely vrátili trhy na pondelkovú štartovaciu čiaru. WIG 20 si pripísal 1,4 percenta, index PX klesol o 1,9 percenta a BUX si polepšil len minimálne o 0,4 percenta.
V pondelok bude rozhodovať český kabinet o predaji zhruba sedempercentného balíka spoločnosti ČEZ. Najpravdepodobnejší scenár aj naďalej ostáva predaj prostredníctvom burzy. Vláda očakáva príjem okolo 31 miliárd českých korún. Zverejnené boli aj podmienky predaja prostredníctvom burzy. Štát môže denne predať až 25 percent priemerného denného objemu, čo by znamenalo, že zhruba 70 dní bude na trhu pretrvávať zvýšená ponuka akcií spoločnosti. Časť akcií plánuje odkúpiť aj samotná spoločnosť, no ozvali sa aj zahraničné firmy, ktoré by rady navŕšili svoj podiel a majú tak dobrú príležitosť nakupovať bez veľkého tlaku na zvýšenie ceny akcií.
V piatok bude pravdepodobne ohlasovať výsledky hospodárenia za rok 2006 Philip Morriss. Očakávaný zisk spoločnosti sa odhaduje okolo 800 českých korún na akciu, čo sa pravdepodobne bude rovnať výške dividendy. Vzhľadom na chystané zákonné obmedzenia voči fajčiarom, by mohol byť zhoršujúci sa výhľad tabakových spoločností reálny. V prípade takého náznaku zo strany spoločnosti, by akcie mohli zaznamenať ďalšiu vlnu šokového prepadu.
Bioton v pondelok ráno oznámil záujem kúpiť 100 percent akcií švajčiarskej spoločnosti BioPartners Holding. Spoločnosť BioPartners funguje na švajčiarskom a nemeckom trhu a Biotonu sa tak prvýkrát naskytne možnosť priameho vstupu na tieto trhy, kde ešte nepôsobí. V rámci spoločností by mohlo nastať niekoľko synergických efektov, najmä v oblasti know-how a distribučných kanálov. Spoločnosť BioPartners by mohla Biotonu pomôcť aj v oblasti registrácie svojich produktov pre predaj na trhu Európskej únie. Akcie začiatkom týždňa reagovali 10-percentným nárastom, ktorý predajcovia stlačili len na mierny 1,8-percentný zisk. Derivátové kontrakty exspirovali a dnes si tak zasadneme za čistý stôl.
Očakávame však naďalej nervózne obchodovanie. Po niekoľkých prepadoch a opätovných návratoch, ktoré investorov upokojovali, existuje stále reálne riziko prepadu akciových indexov, proti čomu by sa investori mohli brániť vytváraním trhovo neutrálnych pozícií.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 06:16