StoryEditor

Cementárne akceptujú prísnejšie normy

04.06.2003, 00:00

"Pripravované zmeny nás vôbec neobmedzia," uviedol technológ cementu a betónu v akciovej spoločnosti Považská cementáreň Ladce Július Strigáč. "Ponúkame len nízkochrómový balený cement." Firma sa už skôr prispôsobila podmienkam nemeckého trhu, na ktorom prísnejšie limity platia od roku 2000. Vyše 50 % produkcie Považských cementární v súčasnosti končí na trhoch okolitých krajín. Podnik je vybavený zariadením na výrobu prísady znižujúcej chróm určenú do cementov, dopravnými cestami i dávkovacími zariadeniami. Jeho know-how na znižovanie obsahu CrVI v cementoch chráni patent a výrobu aditíva znižujúceho chróm zasa úžitkový vzor.
Obsah šesťmocného chrómu v cemente z produkcie spoločnosti Holcim (Slovensko) má už tiež veľmi nízke hodnoty, ktoré sa približujú úrovni pripravovanej európskej normy. Uviedol to riaditeľ marketingu a predaja Mario Grassl. Nové opatrenie sa dotkne zhruba tretiny celkového objemu predávaného cementu. Ako dodal M. Grassl, majú už pripravenú technológiu na výrobu cementu, ktorý bude vyhovovať prísnejším normám. V závode v Rohožníku sa v súčasnosti dokončuje investičná akcia na spustenie takejto výroby. Sprísnenie legislatívy zvýši celkové výrobné náklady spoločnosti približne o 10 mil. Sk. Jednorazové investičné náklady predstavujú zhruba 4,2 mil. Sk.
"Nepovažujeme to v žiadnom prípade za významné obmedzenie. V prípade schválenia návrhu smernice budeme reagovať okamžite," konštatoval generálny riaditeľ firmy Cemmac z Horného Srnia Karol Podhora. Spoločnosť podľa neho patrí medzi najmodernejšie cementárne v Európe a už dnes okrem iného spĺňa ekologické kritériá, ktoré sa Slovensko zaviazalo plniť od 1. januára 2008. Zavedenie spomínanej normy predpokladá čiastočné zmeny v technológii prípravy suroviny a niektoré zmeny v technológii mletia cementu. "Je samozrejmé, že táto zmena bude mať vplyv i na cenu cementu," doplnil K. Podhora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:53