StoryEditor

Rádioaktivita aj po 17 rokoch

04.03.2003, 23:00

Stovky fariem v Anglicku, vo Walese a v Škótsku sú ešte aj po 17 rokoch po výbuchu jadrovej elektrárne Černobyľ stále zamorené rádioaktívnym materiálom, uviedla mediálna spoločnosť BBC. V monitorovacej správe britskej vlády sa odhaduje, že takmer 400 fariem zameraných na chov oviec stále preukazuje prítomnosť vyššej než povolenej hranice rádioaktívneho cézia, ktorý sa sem dostal po najstrašnejšej havárii jadrovej elektrárne vo svete v histórii. Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa kontaminované mäso z oviec mohlo dostať na pulty predajní, upozornila vo svojej správe vláda. Náklady na monitorovací program, ako aj kompenzácie pre farmárov postihnutých oblastí, sa do dnešných dní vyšplhali do výšky 13 miliónov libier.
Vedúci predstavitelia Veľkej Británie uvádzajú, že zatiaľ nemôžu presne určiť, kedy budú obmedzenia zavedené v apríli 1986 v súvislosti s výbuchom v Černobyli vo vybraných oblastiach krajiny zrušené. V dobre utajovaných oblastiach sú ovčie farmy stále pod dohľadom. Predtým, než dôjde k akémukoľvek predaju oviec, tie musia určitý čas stráviť mimo kontaminovaného územia. Kopcovité oblasti Británie boli po výbuchu najviac poškodené. Ťažké dažde s rádioaktívnymi látkami, hlavne s céziom, nasiakli nielen do pôdy, ale hlavne do rastlín, ktoré sú hlavným zdrojom obživy pasúcich sa oviec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 05:09