StoryEditor

Dovozné kvóty na mäso ohrozia domáce firmy

04.03.2003, 23:00

Dovozné kvóty na mäso, ktoré mali podporiť domácich ruských producentov, ich pravdepodobne viac poškodia, vytkli zástupcovia Únie spracovateľov mäsa ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Vo svojom otvorenom liste, ktorý zverejnil ruský denník Vedomosti, únia uvádza, že mechanizmus prerozdeľovania dovozných licencií je chybný a ohrozuje schopnosť domácich producentov mäsa prežiť na ruskom trhu. Informovali o tom The Moscow Times.
V otvorenom liste únia obvinila ruského ministra hospodárstva a obchodu Germana Gref, že o zavedení kvót rozhodol sám bez tohto, aby problematiku prediskutoval nielen so zástupcami únie, ale vynechal z toho dokonca aj ruského ministra poľnohospodárstva. Nové rozhodnutie G. Grefa umožňuje zahraničným spoločnostiam dovážať do Ruska 50-tisíc metrických ton surového mäsa ročne, čo je z pôvodne ročne dovážaného množstva 150-tisíc metrických ton mäsa asi jedna tretina. Toto množstvo môže zásobiť ruských mäsospracovateľov maximálne tak na jeden mesiac, upozornila únia. Ako dodala, zostávajúcich 100-tisíc ton mäsa sa bude predávať cez sprostredkovateľov, ktorí budú ruským spracovateľom mäsa účtovať neúmerne vysoké ceny.
Rusko zatiaľ neprodukuje dostatočné množstvo nespracovaného mäsa na to, aby pokrylo potreby domácich spoločností, takže Rusi sú stále odkázaní na jeho dovoz zo zahraničia. Avšak čím drahšie mäso budú nakupovať, o to ťažšie sa budú so svojim výrobkami presadzovať na ruskom trhu, pretože ich ceny sa prudko zvýšia a stanú sa v porovnaní so zahraničnými mäsovými produktmi nepredajné. "Únia nie je rezolútne proti kvótam, avšak podľa nás by sa ešte mali prehodnotiť a upraviť," uviedol v liste prezident únie Mušeg Mamikonjan. Na ich prehodnotenia má minister ešte stále čas, keďže do platnosti by mali vstúpiť v prípade hovädzieho a bravčového mäsa až od 1. apríla a v prípade hydinového mäsa až 1. mája. Ak sa dovozné kvóty na mäso prepracujú a zmenia, investície v hydinárskom priemysle sa podľa M. Mamikonjana zvýši minimálne o 20 %, zatiaľ čo v oblasti spracovania bravčového mäsa očakáva vzostup investícií o 15 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 00:12