StoryEditor

Remeselníci dostanú jasnejšie pravidlá

20.03.2003, 23:00
Eliminovať rôzny výklad niektorých ustanovení živnostenského zákona je cieľom pripravovaného návrhu obsahových náplní remeselných živností z dielne ministerstva vnútra. Prehľadnejšie pravidlá sa majú do života dostať vo forme všeobecného právneho predpisu.
Ubudnú pochybností a spory
Podnetom na vypracovanie návrhu boli podľa riaditeľa odboru živnostenského podnikania ministerstva vnútra Jána Dutku pretrvávajúce problémy tak na strane živnostenských úradov, ako aj podnikateľov. Konečná forma obsahových náplní bude konzultovaná s ministerstvom školstva. Majú totiž priamu väzbu na profil učebných odborov. V princípe ide o to stanoviť pravidlá na určenie hraníc medzi voľnými a remeselnými živnosťami, ako aj remeselnými živnosťami navzájom. Za správnu a veľmi dobrú označili túto snahu riaditeľ Úradu Slovenskej živnostenskej komory Ján Kadúc a generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová. Všetci traja sa zhodujú na očakávaných benefitoch novej úpravy. Pracovníkom úradov dá zrozumiteľný kľúč na identifikovanie živností a na druhej strane eliminuje možnosť voľnej úvahy úradníkov. Podnikateľom zasa pomôže zorientovať sa v ich možnostiach i povinnostiach. Podľa Dutka ubudne pochybností a sporov na úrade, ako aj pri výkone kontroly. Podľa skúseností úradov často z predmetu podnikania, ktorý si žiadatelia o živnostenské oprávnenie definujú, nie je jednoduché určiť, o akú živnosť ide. Preto je ťažké aj stanoviť požiadavky na vzdelanie či prax záujemcu. "Ambíciou mnohých podnikateľov je vyhnúť sa splneniu podmienok definovaných v zákone. S oprávnením na voľnú živnosť sa snažia vykonávať aj činnosti spadajúce pod remeselné živnosti, alebo ak majú nejakú remeselnú živnosť, chcú navyše ´fušovať´ do iného remesla," ozrejmuje Dutko.
Väčšia ochrana spotrebiteľa
Ako zdôrazňuje, návrh sleduje nepriamo aj zvýšenie ochrany spotrebiteľa. S tým súhlasí aj Kadúc, podľa ktorého nová úprava prispeje k skvalitneniu remeselnej práce. Podľa Kromerovej to pomôže živnostníkom určiť, aké odborné vzdelanie by vzhľadom na ich činnosť bolo pre nich vhodné si doplniť. "Cechy napríklad avizujú, že na trhu práce je málo odborníkov v tzv. čiernych remeslách, keďže školy sa skôr orientujú na atraktívnejšie učebné a študijné odbory," uzavrela.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 04:08