StoryEditor

Nenapadnuteľné kontrakty USA

20.05.2003, 00:00

Napriek pochybnostiam s ohľadom na spôsob, akým americké firmy získavajú kontrakty na obnovu Iraku, Európska komisia (EK) nenašla nič, na základe čoho by tento systém mohli napadnúť.
EK zisťovala, či kontrakty udelené vládou Spojených štátov sú v súlade s pravidlami medzinárodného obchodu, nad ktorými bdie Svetová obchodná organizácia (WTO). Krátko po udelení prvých kontraktov Washingtonom sa objavili názory, že Spojené štáty vyraďujú z tendrov zahraničné spoločnosti. Podľa hovorkyne EK vo vyšetrovaní sa síce stále pokračuje, do tejto chvíle sa im však nepodarilo nájsť v systéme žiadnu chybu. "Akokoľvek, doteraz sa na udeľovanie kontraktov americkou vládou nesťažovala ani jedna európska spoločnosť," uviedla.
Ako informovala britská BBC, cieľom dohody WTO o rešpektovaní pravidiel medzinárodného obchodu je zabezpečiť, aby pri kontraktoch zadávaných vládami a úradmi členských štátov organizácie mali prístup k tendrom aj zahraničné spoločnosti. V niektorých prípadoch sú však prípustné výnimky, a to keď ide o otázku národnej bezpečnosti alebo ochrany a zdravia obyvateľstva. Komisia už skôr oznámila, že sa "prizrie" zadaniu veľkého kontraktu na rekonštrukciu Iraku americkej spoločnosti Bechtel. Americká vláda však napriek tomu uviedla, že v prípade rekonštrukcie Iraku budú "kľúčové kontrakty zadávané formou otvoreného verejného obstarávania americkým firmám", a iba kontrakty v rámci subdodávok budú môcť získať aj neamerické spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 19:56