StoryEditor

OSN varuje pred recesiou

04.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ekonomická komisia pre Európu pri OSN (UNECE) varuje pred hroziacou recesiou. Stále rastúce ceny ropy vplyvom možnej vojny v Iraku môžu ohroziť v strede roka očakávané oživenie hospodárstva a namiesto toho priniesť do Európy recesiu. Ak sa ceny ropy ešte viac zvýšia, povedie to k silnému nárastu inflácie a k poklesu rastu hospodárstva a dopytu. Ak sa zvýši cena ropy za barel o 10 USD, zníži sa výroba priemyselných krajín o 25 % a miera inflácie vzrastie o 0,5 %.
Dokonca i v prípade krátkej vojny ostáva ďalší hospodársky vývoj nejasný, rozmach bude tlmený nadmernou kapacitou, vysokým zadlžením spotrebiteľov a podnikov a značným deficitom obchodnej bilancie USA. V dôsledku ustavičnej neistoty a pretrvávajúcich štrukturálnych problémov počíta UNECE v tomto roku aj v najlepšom prípade len s veľmi nízkou mierou rastu. V USA by mohol rast HDP dosiahnuť 2,5 %, ak však v druhej polovici roka vzrastú investície podnikov podľa súčasnej prognózy. Vývoz z USA sa má podľa UNECE vyvíjať pozitívne a výrazne pôsobiť na ozdravenie krajiny.
V západoeurópskych krajinách očakáva UNECE priemerný rast HDP na úrovni 1,75 % a v eurozóne iba 1,4 %, keďže ho utlmí predovšetkým slabý vývoj nemeckého hospodárstva, pričom zodpovednosť za to ponesie aj Francúzsko a Taliansko. Nadpriemerné miery rastu očakáva UNECE, naopak, v Írsku (3,9 %), Grécku (3,6 %), Fínsku (2,6 %) a Veľkej Británii (2,4 %). Priemerný rast vo východoeurópskych krajinách má dosiahnuť 3,9 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 00:09