StoryEditor

Fabriky stáli obec Kechnec stámilióny

07.11.2006, 23:00
Hromadný príchod investorov do Kechneca vyprázdnil obci pokladnicu. Náklady spojené s prípravou pozemkov pre nové závody mal refundovať štát. Ten však už od januára dlhuje obci 350 miliónov korún.

Hromadný príchod investorov do Kechneca vyprázdnil obci pokladnicu.
Náklady spojené s prípravou pozemkov pre nové závody mal refundovať štát. Ten však už od januára dlhuje obci 350 miliónov korún. Zmluvne sa zaviazal nimi podporiť vyše 11-miliardovú investíciu spoločnosti Getrag Ford Transmissions, ktorá má vytvoriť okolo 750 pracovných miest. Peniaze zatiaľ stále nedošli a Kechnec sa dostal na pokraj platobnej neschopnosti.
Aby neohrozil plány investora, musel Kechnec použiť vlastné peniaze na vybudovanie čistiarne odpadových vôd. "Teraz sme zadlžení, nemáme už peniaze pomaly ani na chod obecného úradu a hrozia nám exekúcie," sťažuje sa starosta Jozef Konkoly.
Podľa neho sa peniaze vyčlenené pre Kechnec použili na budovanie iných priemyselných parkov na západe Slovenska. Ťažké srdce má najmä na vládnych úradníkov. Bol záväzok starej vlády, výmenou exekutívy akoby prestal platiť. "Je to horšie ako niekde v Hondurase. Zase musíme všetko prácne absolvovať odznova," dodáva.
V kechneckom priemyselnom parku sa na ploche viac ako 230 hektárov dosiaľ preinvestovalo okolo 15 miliárd korún a vytvorilo tisícpäťsto pracovných miest. Do roka by ich počet mal narásť o ďalšiu tisícku. Potenciál parku v horizonte desiatich rokov je až 30-tisíc pracovných príležitostí, tvrdí starosta Konkoly.
Mnohí z investorov si však už dnes konkurujú v získavaní zamestnancov. Nedostatok kvalifikovaných robotníkov, ale aj manažérov pociťuje i spoločnosť Getrag Ford Transmissions. "Chýbajú nám inžinieri, ale aj stredné kádre. Problém je zohnať skutočných odborníkov," hovorí Bernard Maury, riaditeľ závodu.
Firma preto podpísala zmluvu o spolupráci s jednou z košických stredných strojníckych škôl, aby si dokázala vychovať študentov pre svoje potreby. Pôjde hlavne o zaškoľovanie na najmodernejšie CNC stroje, ktoré mieni investor poskytnúť škole. Plánuje tiež vybudovať dodávateľský park pre tri kooperujúce firmy s investičnými nákladmi za 1,4 miliardy korún a zamestnať ďalších tristo až štyristo osôb.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekordné kladivo Charfreitaga
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:41