StoryEditor

Sťahovanie do Ázie sa ešte len začína

22.05.2006, 00:00

Plánované ukončenie výroby tašiek a kufrov v Samsonite v Šamoríne nie je prvým a zrejme ani posledným prípadom uprednostnenia výroby na ázijskom kontinente pred Slovenskom.
Vysoké vstupné náklady boli hlavným dôvodom, pre ktorý už pred časom presunula výrobu batohov a spacích vakov zo Slovenska do Číny aj spoločnosť Treksport. Zvyšovali totiž konečné ceny výrobkov tak, že vo svojej kategórii mohli v konkurenčnom boji len ťažko obstáť.
Marek Harviš z Treksportu spresnil, že firma začala v Ázii vyrábať v roku 2003 malé ruksaky, o rok neskôr pribudli aj veľké batohy. Istá časť odevného sortimentu firmy Treksport sa ešte vyrába na Slovensku, ďalšiu už produkujú Číňania. Harviš tvrdí, že sa firma bude snažiť udržať aspoň časť výroby na západnom Slovensku. Počet výrobných zamestnancov sa však v dôsledku presunu výroby do Číny v uplynulých rokoch zredukoval z viac ako stovky na niekoľko desiatok.
Ekonóm Pavol Kárász zo Slovenskej akadémie vied tvrdí, že textilná a obuvnícka výroba patrí medzi odvetvia s nízkou pridanou hodnotou. "Takéto odvetvia výroby sú náročné na pracovnú silu a presúvajú sa vždy tam, kde je najlacnejšia," hovorí Kárász. Slovensko má síce lacnú pracovnú silu, ale Číne nedokáže konkurovať. Navyše, platy na Slovensku rýchlo rastú a prognózy naznačujú, že budú rásť aj ďalej.
Podľa Kárásza treba preto počítať aj s masívnejším presunom výroby z tejto oblasti priemyslu zo Slovenska do Ázie. "Štrukturálna politika na Slovensku čiastočne zaspala," myslí si Kárász. Za zásadnú chybu rezortu hospodárstva považuje, že tu nemá dostatočné zastúpenie priemyselná výroba s vysokou pridanou hodnotou.
Výkonný prezident Zväzu kožiarskeho a obuvníckeho priemyslu Štefan Šulo označuje za potenciálnu hrozbu najmä to, že prakticky celé odvetvie na Slovensku je v rukách zahraničného kapitálu. Svetové firmy pritom nemajú problém presunúť svoje aktivity do krajín, kde im poskytnú pre výrobu lukratívnejšie podmienky.
Kárász s týmto odhadom možného vývoja súhlasí. Zároveň dodáva, že ak by pred niekoľkými rokmi zahraničný kapitál do slovenských obuvníckych fabrík nevstúpil, pravdepodobne by väčšina obuvníckej výroby na Slovensku dnes už neexistovala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:22