StoryEditor

Frucona zaplatí dlh aj s úrokmi

09.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR
Európska komisia na základe pravidiel o poskytovaní štátnej pomoci včera rozhodla, že odpísanie daňového dlhu vo výške 416,5 milióna Sk liehovaru Frucona Košice, predstavuje protiprávnu štátnu pomoc, a preto je nezlučiteľné so spoločným trhom.

Európska komisia na základe pravidiel o poskytovaní štátnej pomoci včera rozhodla, že odpísanie daňového dlhu 416,5 milióna korún liehovaru Frucona Košice bolo protiprávne a je nezlučiteľné s princípmi spoločného trhom. Odpísaním dlhu sa podľa Bruselu narušila hospodárska súťaž.
Komisia preto rozhodla, že Slovensko musí vymáhať nedovolenú pomoc od spoločnosti Frucona aj s úrokmi. "Pravidlá o poskytovaní štátnej pomoci na reštrukturalizáciu podnikov v ťažkostiach uplatňujeme striktne v súlade s Akčným plánom štátnej pomoci. Zohľadnili sme veľkosť spoločnosti, ako aj skutočnosť, že sa nachádza v nedostatočne rozvinutom regióne. Napriek tomu však opatrenie pomoci predstavuje len prevádzkovú pomoc bez skutočnej reštrukturalizácie s cieľom obnovenia udržateľnej obchodnej životaschopnosti firmy," uviedla komisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová.
Frucona patrila v minulosti k jedným z hlavných výrobcov liehovín na Slovensku. V súčasnosti však pôsobí ako distribútor. V roku 2004 firma vytvorila daňový dlh 641 miliónov korún, ktorý tvorila najmä spotrebná daň a daň z pridanej hodnoty. Spoločnosť požiadala veriteľov o vyrovnanie na základe uplatniteľných právnych predpisov v prípade platobnej neschopnosti. V júli 2004 daňový úrad schválil odpísanie dvoch tretín dlhu.
Európska komisia dospela k názoru, že správanie daňového úradu nezodpovedalo správaniu, ktoré sa očakáva od bežného komerčného veriteľa v trhovom hospodárstve. "Aby zásah štátu nepredstavoval štátnu pomoc, musí sa uskutočniť v takých podmienkach, ktoré by boli prijateľné aj pre súkromného veriteľa, pričom sa nezohľadňujú iné ako ekonomické faktory, napríklad regionálna a sociálna politika," vysvetľuje Brusel.
Daňový úrad by podľa Bruselu dosiahol vyššie uspokojenie svojich pohľadávok prostredníctvom konkurzného konania, v ktorom by došlo k predaju či likvidácii spoločnosti, a najmä prostredníctvom daňového exekučného konania, ktoré by umožnilo priamy predaj aktív spoločnosti. "Odpísanie dlhov z tohto dôvodu predstavuje štátnu pomoc," konštatuje v rozhodnutí.
Takáto pomoc by podľa komisie bola zlučiteľná so spoločným trhom, iba ak by súvisela s udržateľným plánom reštrukturalizácie, ktorý by obsahoval analýzu stavu spoločnosti, okolnosti, ktoré doviedli spoločnosť do ťažkostí, jej slabých a silných stránok, ako i perspektív, a ktorý by priniesol závery vo forme podrobných reštrukturalizačných opatrení. Takáto pomoc môže byť navyše poskytnutá iba v prípade, ak sa tento plán dôkladne implementuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:26