StoryEditor

Mayser sa chystá expandovať v Tornali

29.10.2006, 23:00

Spoločnosť Mayser Rožňava, ktorá prišla z Nemecka na Gemer pred štyrmi rokmi, investovala v posledných mesiacoch do rozvoja okolo šesťdesiat miliónov korún a zdvojnásobila zamestnanosť na stotridsať ľudí. Ďalšie rozširovanie výroby plánuje v Tornali.
"Pri Rožňave sme postavili novú halu a získali vyše tri a pol tisíca štvorcových metrov administratívnej a výrobnej plochy," hovorí konateľka spoločnosti Andrea Szaniszlóová. Doterajšie portfólio výroby, orientované mimo formátovania textilu a šitia klobúkov, najmä na automobilky, rozšíril Mayser o roletové systémy, bezpečnostné rohože a spínače. V Tornali chystá aj v kooperácii s ďalšou nemeckou firmou Pan-dur výrobu plošných spojov, roliet, technických textílií a interiérových dielcov pre autá. Malo by ísť o investíciu asi za dvesto miliónov korún do dvoch výrobných hál na zelenej lúke, ktorá by mohla dať prácu o dva-tri roky viac ako stopäťdesiatim ľuďom.
"Pre Tornaľu sme sa rozhodli preto, že pri Rožňave sme nenašli vhodný priestor a dostatočnú podporu samosprávy. Je tu tiež nedostatok vysokoškolsky vzdelaných odborníkov, najmä textilných a elektrotechnických inžinierov," dodáva Szaniszlóová. V regióne je pritom viac ako dvadsaťpercentná nezamestnanosť. Firma si chce v novej lokalite vyberať zamestnancov z celej spádovej oblasti od Rimavskej Soboty, Revúcej až po Rožňavu a očakáva lepšiu spoluprácu s vedením mesta. S investičnými stimulmi od štátu zatiaľ nepočíta. Podľa konateľky rastie záujem trhu aj o formátovanie podprseniek, ako i o klobúky, a preto Mayser ráta s rozšírením produkcie aj tohto segmentu. Hlavným odberateľom polotovarov na výrobu podprseniek je rožňavský závod Gemtex zo švajčiarskej skupiny Schiesser Group. Časť ich produkcie však firma exportuje do západnej Európy, rovnako ako klobúky a ďalších desať druhov výrobkov pre automobilky. Ide predovšetkým o luxusné značky ako Audi, BMW, Mercedes, ale i o úžitkové verzie vozidiel Fiat ,VW a karavany.
Spoločnosť Mayser Rožňava je stopercentnou dcérou firmy Zechtbauer z Mníchova, ktorá je vlastníkom i nemeckého koncernu Mayser.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:31