StoryEditor

Záruky len výnimkou

09.06.2003, 00:00

Jedným z nástrojov hospodárskej politiky štátu sú štátne záruky za úvery. Ich prostredníctvom sa podporujú projekty, ktoré sú záujmom štátu -- pri infraštruktúre, energetike i projektoch miestneho významu, napríklad pre zamestnanosť v ohrozenom regióne. Situácia bola zlá a stále sa zhoršovala. Nielenže tam úradovali parciálne záujmy, ale NKÚ vtedy zistil, že v rade prípadov sa neuzatvárali ani zmluvy o finančnej pomoci. Podľa správy, ktorú tento týždeň prerokuje vláda, sa za uplynulých 12 rokov realizovali štátne záruky za bankové úvery zo štátneho rozpočtu 18,9 mld. Sk a v rokoch 2000 -- 2002 išlo ďalších 22 miliárd Sk z výnosov FNM. Návratnosť finančných výpomocí je mizerná. Boli roky, keď štát platil miliardy, ale vracali sa mu len desiatky miliónov. Za spomenutých 12 rokov dostal späť len 3,2 miliardy. Tvrdší postoj predchádzajúcej vlády dokumentuje vyššia návratnosť finančných výpomocí. Už v roku 2002 sa vrátila do štátneho rozpočtu miliarda. Podarilo sa vyriešiť problém vodného diela Gabčíkovo. Vodohospodárska výstavba dostáva podiel z výnosov z predaja elektrickej energie a spláca finančnú výpomoc štátu. Zároveň však realizované záruky, teda keď sa zo štátneho rozpočtu platilo za dlžníkov, boli rekordné práve v týchto rokoch -- s výnimkou roku 1999 sa zo štátneho rozpočtu platilo v rozmedzí 4 -- 6 miliárd. Vážna situácia bola pred rokom dôvodom na prijatie zákona, ktorý presnejšie definoval okruh subjektov, účel použitia a limit pre nové záruky -- je to suma istín úverov so zárukou splatných v danom roku. Efekty sú už tu -- na tento rok je limit 6,6 miliardy Sk, čo je štvrtina limitu minulého roka.
Veľkorysosť pri štátnych zárukách bola cesta do slučky. Štát už teraz ručí za 137 miliárd korún, čo je asi polovica ročného príjmu štátneho rozpočtu. Niekde bola podpora nevyhnutná, ale v zozname dlžníkov sú takí, ktorí už neexistujú. Bol najvyšší čas urobiť poriadok a ručiť len za nevyhnutné revolvingové úvery a úvery na skutočné investície do budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:19