StoryEditor

Japonsko a Indonézia podpísali dohodu o voľnom obchode

20.08.2007, 10:39
Autor:
TASRTASR

Japonsko a Indonézia podpísali dnes dohodu o voľnom obchode. Obe krajiny sa dohodli nielen na tom, že zrušia väčšinu ciel na svoje exportované produkty, ale Jakarta sa zaväzuje k stabilným dodávkam energetických surovín zmluvnému partnerovi. Odhaduje sa, že plnením zmluvy, ktorá vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roku, zanikne vyše 90 % ciel na vzájomne vymieňané tovary. Zmluva nemení len obchodovanie s ryžou, ktorá je z politického hľadiska veľmi citlivou komoditou pre každú japonskú vládu.
Najväčším dovozcom skvapalneného paliva na svete je Japonsko a Indonézia je jeho hlavným dodávateľom. Je aj jeho druhým najväčším dodávateľom uhlia a šiestym hlavným zásobovateľom ropou.
Japonsko podpísalo už osem dohôd o vytvorení zóny voľného obchodu, pričom zmluva s Indonéziou je šiestou so štátom v juhovýchodnej Ázii. Celkovo ich chce Tokio v tomto regióne do konca roka zvýšiť na desať.
Zmluva medzi Japonskom a Indonéziou, ktorú podpísal japonský premiér Šinzo Abe a indonézsky prezident Susilo Bambang Judhojono, vytvára podmienky aj pre japonské firmy, aby sa investíciami podieľali na rozvoji indonézskeho plynárenstva a ropného priemyslu.
Japonsko je najväčším obchodným partnerom Indonézia a Jakarta je v poradí 11. obchodným partnerom Tokia. Podľa nemenovaného indonézskeho predstaviteľa by mal vývoz krajiny, bez započítania energetických surovín, do Japonska vzrásť z vlaňajších 11 miliárd USD, v prepočte 276 miliárd SKK, na 20 miliárd USD v roku 2010. Indonézia doviezla z Japonska v roku 2005 tovary za 8,5 miliardy USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:32