StoryEditor

Ministri poľnohospodárstva krajín EÚ sa dohodli o reforme vína

19.12.2007, 14:06
Autor:
TASRTASR

Ministri poľnohospodárstva členských krajín Európskej únie (EÚ) sa dnes po maratóne rokovaní, ktoré sa začali v pondelok, dohodli na reforme vína.
Prostredníctvom nej sa má zvýšiť konkurencieschopnosť európskych producentov vína, posilniť dobré meno európskych vín a vytvoriť rovnováha medzi ponukou a dopytom na trhu. Podstatou reformy je lepšie využívanie rozpočtu pre vinárstvo, ktorého finančný objem - 1,3 miliardy EUR, v prepočte 43,63 miliardy SKK - zostáva uchovaný.
Niekoľko mesiacov trvajúce rokovania o reforme boli od začiatku bojom severných krajín proti južným. Spornou bola najmä otázka dosladzovania vína cukrom, ktoré chcela Európska komisia (EK) zakázať. Vzhľadom na rozsiahly nesúhlas zo strany takmer 20 krajín vrátane Slovenska sa dosladzovanie cukrom uchová.
Priemerná produkcia vína predstavovala v rámci EÚ počas uplynulých piatich rokov 178 miliónov hektolitrov s hodnotou 16,1 miliardy EUR, avšak približne pol miliardy EUR sa v EÚ dáva na likvidáciu nadbytkov vína, ktoré nemá odbyt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:31