StoryEditor

Nedostatkom potravín trpí 25 miliónov ľudí v strednej a východnej Európe

16.10.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

vyšovanie kvality potravín a zabezpečenie ich dostupnosti pre ľudí na celom svete je prioritou Medzinárodnej organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Počas dnešných národných osláv 27. Svetového dňa potravín a 62. výročia založenia FAO to v Nitre uviedol Michal Demeš z FAO. Ako skonštatoval, prístup k potravinám nemá v súčasnosti na svete 1,15 miliardy ľudí, z toho 25 miliónov v strednej a východnej Európe. Oficiálne štatistiky FAO udávajú počet 854 miliónov podvyživených ľudí na všetkých kontinentoch. Nedostatkom potravín trpia podľa Demeša aj určité vrstvy obyvateľov na Slovensku. "Tento problém existuje najmä v rómskych komunitách, u drogovo závislých osôb či bezdomovcov," špecifikoval. Sťažený prístup ku kvalitným potravinám môžu mať aj ľudia, ktorí stratili zamestnanie a nedokážu uživiť svoje rodiny.
Generálny riaditeľ FAO Jacques Diouf počas minuloročných osláv Svetového dňa potravín kritizoval pokles zahraničnej pomoci pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Za posledné desaťročie sa táto pomoc znížila takmer o polovicu. Klesajúci trend pokračuje i v súčasnosti, uviedol Demeš.
Medzinárodná organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo FAO so sídlom v Ríme je jedna z najväčších špecializovaných organizácií v systéme OSN. Založená bola v roku 1945 a v súčasnosti združuje 190 členských štátov. Slovenská republika sa stala jej členom v novembri 1993. Hlavná úloha FAO spočíva v odstraňovaní hladu a podvýživy vo svete, v zabezpečení rastu úrovne výroby a distribúcie poľnohospodárskej produkcie a potravín, v zvyšovaní kvality výživy svetovej populácie a v zlepšovaní životných podmienok vidieckeho obyvateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:15